S kan ikke garantere velfærdsforbedringer

S-SF-SKATTEPLAN: Socialdemokraterne vil ikke garantere velfærdsforbedringerne i partiets skatteplan. Statens finanser kommer i første række, siger partiet.

Statens økonomiske forhold kan udvikle sig i en så negativ retning, at en socialdemokratisk ledet regering kan blive nødt til at udsætte eller sløjfe nogle af de velfærdsforbedringer, der ellers er en del af Socialdemokraternes og SF's skatteudspil.

Det siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup i dag til Altinget | Skat.

"Vi kan godt risikere, at der er noget, vi ikke kan gennemføre, eller som må skydes. Hvis økonomien ramler, og arbejdsløsheden eksploderer, vil det være halsløs gerning at love at gennemføre hvad som helst," siger Nick Hækkerup.

Vil bruge overskud på 5 mia. først
Socialdemokraterne og SF foreslog i deres fælles skatteudspil sidste sommer skattestigninger for i alt 21,5 mia. kr. Til gengæld skulle de 16,4 mia. kanaliseres over i bedre velfærd som f.eks. bedre behandling på sygehusene, bedre forebyggelsesindsats og flere penge til folkeskolen. Skatteudspillet var altså overfinansieret med ca. 5 mia. kr.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen slog i dagbladet Information i går tirsdag til lyd for, at de 5 mia. kr. i første omgang kunne bruges til at stabilisere statens økonomi i stedet for at blive brugt til yderligere forbedringer af den offentlige service.

Selv om Nick Hækkerup ikke vil love, at der ikke også bliver behov for at grave dybere i indtægterne fra en eventuel venstrefløjsregerings skattereform, er hans prognose dog, at det ikke vil blive nødvendigt:

"Dels er der overskuddet på 5 mia. kr., og dels er der nogle af de ting, vi lægger frem i udspillet, som ikke skal indføres fra dag 1. For eksempel vil det jo tage tid at købe nye udstyr til en ny kræftplan. Så jeg er meget fortrøstningsfuld over for, at den overfinansiering, vi har beregning på, vil være tilstrækkelig. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at den økonomiske ansvarlighed er det allervigtigste for os," siger han.

V: Tilståelsessag
Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen angriber Socialdemokraterne for at have ført danskerne bag lyset og kalder udmeldingerne for en "tilståelsessag":

"Socialdemokraternes skattereform er åbenbart bare en skatteskrue til danskerne. Det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, men det er da rart, at de toner rent flag. Det var bare ikke det, de sagde, da de kom med udspillet i august," siger Torsten Schack Pedersen.

Han afviser, at regeringen vil gennemføre skattestigninger, uanset hvordan udviklingen i økonomien er:

"Skattestoppet bliver der ikke fraveget på. Det er en fattig løsning for Danmark at hæve skatterne. Vi er i en benhård global konkurrence, og hvis vi tror, at vi kan fastholde konkurrenceevnen, investeringer, dygtige medarbejdere osv. ved at køre med endnu højere skatter end i dag, tager man grueligt fejl," mener han.

Forrige artikel Lego har planer om privat universitet Lego har planer om privat universitet Næste artikel Løkkes eksperter kritiserer avisers moms-svig