Mester Messerschmidt

SUCCES: Messerschmidt fangede både de bløde vælgere og de hårde vælgere. Og så er han skarp. Sådan lyder forklaringen fra eksperterne på DF'erens valgsucces.

Det var EU-skepsis. Det var genindførsel af grænsekontrol. Det var en stram immigrationsspolitik. Og det var en eller anden X-faktor.

Morten Messerschmidt (DF) ramte de borgerlige EU-skeptikere lige i hjertet med sin EU-kampagne. Og det gav som bekendt pote ved stemmeurnerne i søndags.

Men når man får flere personlige stemmer end Poul Schlüter, har man ikke bare fat i den lange ende rent politisk. Det forklarer flere eksperter over for Altinget.dk.

Bakkesangerinden og EU-nørden 
"For det første tror jeg ikke, man skal undervurdere betydningen af hans kæreste", siger livsstilsekspert Henrik Byager. Han forklarer, at Messerschmidts kæreste, Dot Wessman, der er bakkesangerinde, har banet vejen ind i de kulørte magasiner for 28-årige Messerschmidt.

"Der er helt sikkert mange gamle damer, der sidder og synes, han er lidt sød", siger Byager.

Han hæfter sig imidlertid ved, at Messerschmidt samtidig fremstår som en yderst kompetent, intellektuel "EU-nørd", der er i stand til at skære igennem i debatterne. Og det appellerer til vælgersegmenter langt ind i traditionelle Venstre-rækker, mener Byager.

Intelligens virker altid
Professor Johannes Andersen, der er samfundsforsker på Aalborg Universitet, mener også, at det er Messerschmidts retoriske og argumentatoriske evner, der har skilt ham ud fra mængden:

"Hans etos var måske relativ lav, da han gik ind i valgkampen. Men hans logos - evnen til at argumentere - er nok en af de bedste i forhold til de andre politikere og hans vidensniveau er rigtig højt. Han håndterer relativt komplekse problemstillinger, fortæller om dem klart og kan bruge dem i sin argumentation. Det er de færreste, der kan hamle op med det", forklarer han over for Altinget.dk.

For Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, er forklaringen fuldstændig simpel:

"Han bruger ikke de samme floskler som så mange andre politikere. Han forsøger i stedet at argumentere for sine politiske holdninger", forklarer han og tilføjer:

"Det har altid virket i politik. Og det gør det stadig".

En ny type
De tre eksperter er altså enige om, at Messerschmidt skiller sig ud fra de andre kandidater i valgkampen. Og Henrik Byager ser endda en ny politikertype i den unge Messerschmidt. En type, der adskiller sig fra de bløde "Naser Khader-typer", der har fyldt meget i dansk politik de senere år.

"Han er en type, der tør bide sig fast i debatterne og faktisk diskutere politisk substans. Lidt ligesom Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen. Uden øvrig sammenligning", forklarer Byager.

Men ifølge livsstilseksperten hører det med til historien, at Messerschmidt har haft let spil i en valgkamp, hvor modstanderfeltet ifølge Byager var svagt.

Og ifølge samfundsforsker Johannes Andersen er mulighederne for at hente personlige stemmer fra andre partier da også særdeles god ved et EP-valg:

"Jeg er ret overbevist om, at vores målestok for, hvem vi gider at stemme på, er noget lavere ved et EU-parlamentsvalg end et folketingsvalg. Man behøver ikke nødvendigvis være helt enig med dem, men kan i stedet have en vis respekt for deres indsats som et væsentligt kriterium for, hvor man stemmer. Det er meget sværere at se, hvor min EP-stemme får konsekvenser for min tilværelse".

Forrige artikel VK: Stærekasser er forsøg, ikke permanente VK: Stærekasser er forsøg, ikke permanente Næste artikel Politiet får ekstrabevilling på 651 mio. kr.