Barroso foretrækker Hedegaard

KOMMISSÆRPOST: Løkke skal indenfor ti dage vælge en ny kommissær, og Barroso har gjort det klart - han ønsker Danmarks klimaminister.

Hvis det står til EU-Kommissionens formand, portugiseren José Manuel Barroso, så bør statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sende sin klima- og energiminister til EU som Danmarks nye EU-kommissær. Det skriver Berlingske Tidende.

Ifølge kilder i EU-Kommissionen har José Manual Barroso gjort det klart over for Lars Løkke Rasmussen, at "han ser store evner hos Connie Hedegaard (K) til at tage den nye kommende post som ansvarlig for EU's klimapolitik", skriver Berlingske Tidende.

Diskussionen om en ny, dansk kommissær har floreret, siden Mariann Fischer Boel meddelte, at hun ikke ville genopstille. Og nu har det svenske EU-formandskab ladet sive ud, at de ønsker de nye navne på bordet fra medlemslandene i forbindelse med det kommende EU-topmøde 29.-30. oktober. Det vil sige i næste uge.

Vil ikke svare
Hovedpersonen, Connie Hedegaard, vil ikke selv forholde sig til José Manuel Barrosos rosende ord om hende til statsministeren:

"Det lyder vældig pænt af ham at gøre det. Men jeg har desværre ikke læst det, så jeg kan ikke kommentere det," siger Connie Hedegaard ifølge Berlingske Tidende.

Udgangspunktet for en ny dansk kommissær er, at vedkommende kommer fra Venstre, ligesom Mariann Fischer Boel og statsministeren, og hertil, at det skal være en kvinde, skriver flere medier.

Flere politiske iagttagere har derfor peget på fødevareminister Eva Kjer Hansen eller udviklingsminister Ulla Tørnæs som gode bud.

Men efter José Manuel Barroso har besluttet, at der skal oprettes en ny klimakommissærpost, og har givet rosende ord om Connie Hedegaards evner videre til den danske statsminister, er spekulationerne om hendes muligheder taget til.

Espersens valg
Det er i sidste ende alene statsminister Lars Løkke Rasmussen, der afgør, hvem Danmarks nye kommissær skal være. Men ifølge en kilde i regeringen er der "gået fedtspil i sagen", skriver Berlingske Tidende.

Årsagen er angiveligt, at en kommissærpost ikke gives væk gratis. Tilbage i 1984 mærkede Venstre selv dette, da man sendte Henning Christophersen til EU og måtte betale med en finansministerpost til De Konservative.

Spørgsmålet er så, hvad Lene Espersen er villig til at betale, vurderer flere medier.

Bl.a. skriver politisk kommentator Jarl Cordua på sin blog, at det handler om, "hvorvidt Lene Espersen vil ofre en ministerpost".

Ifølge Berlingske Tidende er Venstre blevet mere åben over for ideen om en konservativ kommissær efter balladen om magtkampe mellem Statsministeriet og Klimaministeriet. Hellere sende Connie Hedegaard til Bruxelles end at lade hende overtage det prestigefyldte Udenrigsministerium ved en kommende ministerrokade, lyder analysen.

Forrige artikel Politikere kræver hårdere straffe til kødsvindlere Næste artikel Vismænd: Patienter skal selv betale