Den store rorgænger død, 81 år

SF's tidligere formand Gert Petersen er død, 81 år gammel. Han var en af de mest betydende personer i partiets historie.

SFs mangeårige formand og folketingsmedlem Gert Petersen, døde tidligt i morges på Herlev Sygehus, 81 år gammel. Han havde sin familie omkring sig.

I et mindeord skriver partiet:

"SF har mistet et af de mennesker, som har betydet allermest for partiet. Gert spillede en hovedrolle i SF lige fra partiets start for 50 år siden og tegnede med stor succes partiet udadtil som formand fra 1974-1991.

SF høstede sit hidtil bedste valgresultat under Gert Petersens ledelse ved valget i 1987. Gert var en stærk teoretiker, som samtidig havde han benene solidt plantet på jorden og blandede sig i aktuel dansk politik med viden og indsigt. Han vil blive savnet. 

Gert blev medlem af DKP i 1945 og han var blandt de DKP-medlemmer, der forsøgte at ændre partiets kurs til en demokratisk socialisme. Da det mislykkedes tog han sammen med Aksel Larsen og andre konsekvensen, brød med DKP og stiftede SF.  

For Gert var socialisme lig med menneskelighed, social retfærdig og demokrati. Hvor andre på den yderste venstrefløj i 1970'erne flirtede med totalitære ideer og tanker, var Gert altid at finde på demokratiets side. Hans skarpe pen har kastet et hav af artikler, kommentarer og bøger af sig.

Han forstod at forny og udvikle marxismen og hans indflydelse rakte derfor langt ud over SFs rækker.  

Gert var en stærk teoretiker, som samtidig havde han benene solidt plantet på jorden og blandede sig i aktuel dansk politik med viden og indsigt. Han vil blive savnet."

Angrede SFs udlændigepolitik
I marts 2008 lavede Altinget.dk sit sidste længere interview med Gert Petersen. Han erkendte ved den lejlighed, at SF's udlændingepolitik var for blødsøden i 80'erne. Men han var uenig med Sfs nuværende formand Villy Søvndal i Muhammed-sagen. Citatet i boksen er fra denne lejlighed.

Se også Altinget | Christiansborg (abonnement)

Forrige artikel Forsoningsmøde aflyst Næste artikel Fogh: I skal forvandle krisen fra fare til mulighed Fogh: I skal forvandle krisen fra fare til mulighed