Drama om tidlig pension spidser til - her er knasterne

SLUTSPURT: Flere skal have adgang til seniorpension, mener DF, mens EL kæmper for ret til nedsat tid for dem, som ikke kan få tidlig pension. Altinget gennemgår knaster og kompromisser med de to nøglepartier.

"Det ser svært ud."

Sådan lyder vurderingen fra Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen om udsigterne til en aftale om tidlig pension for Arne og andre nedslidte.

Samme melding kommer fra Enhedslisten.

"Forhåbentlig bliver det snart Arnes tur, men vi har uden tvivl stadig nogen problemer i forhandlingerne," siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Seniorpension i spil
Regeringen har lige nu sat alle sejl til for at nå i mål med en aftale om tidlig pension inden Folketingets åbning på tirsdag.

SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti presser på for at give flere adgang til tidlig pension end det, som regeringen lægger op til.

Begge partier bekræfter, at en lempelse af seniorpension er i spil. 

"Det virker der til at være bred enighed om i forhandlingslokalet, så det mener jeg bestemt, der er udsigt til, at vi kan komme i mål med i en eller anden grad," siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

Konkret ønsker DF at skrue på kravet om en maksimal arbejdsevne på 15 timer, som er adgangsbilletten til seniorpension.

EL kræver ret til nedsat tid
Enhedslisten presser på for en ret til nedsat tid til de faggrupper, som ikke bliver omfattet af tidlig pension - for eksempel sygeplejersker og pædagoger.

"Vi har også foreslået, at man udvider med en ret til nedsat tid, sådan at dem, der ikke kommer med i den her ordning trods alt får en ret til at få et lidt lettere arbejdsliv i de sidste år," siger Pernille Skipper.

En anden store knast mellem Enhedslisten og regeringen er den stigende pensionsalder, som på grund af velfærdsforliget senere i år skal forhøjes til 69 år i 2035.

"Vi skal have sat en prop i den fortsat stigende pensionsalder, men det giver os ærligt talt en del bøvl med beskæftigelsesministeren," siger Skipper.

Et andet uafklaret punkt i forhandlingerne er finansieringen, hvor der som udgangspunkt skal findes tre milliarder årligt bare for at opfylde regeringens model.

Jobcentre og kasseapparater skal betale Arnes pension
Både Enhedslisten og DF vil finde flere penge ved at skære ned på regler og bureaukrati på jobcentrene.

DF har pillet de indledende krav om udlændingestramninger af bordet, men foreslår nu et krav om elektroniske kasseapparater som kilde til finansiering.

Et forslag, som DF og Socialdemokratiet stillede i fællesskab tilbage i 2017.

Elektroniske kasseapparater kan registrere og gemme alle oplysninger om kontante og elektroniske betalinger, så Skat kan kontrollere, om for eksempel butikker, pizzeriaer og kiosker betaler moms, skat og afgifter.

"Vi kender dem jo godt. Det er slikbutikken, der ikke har nogen dankortautomat, det er frisøren og pizzariet, som kun kan modtage kontant. Det skal stoppes, og vi mener helt klart, at der er et stort milliardbeløb at hente," siger René Christensen.

Læs hele artiklen på Altinget: Arbejdsmarked, hvor partierne uddyber deres krav.

Forrige artikel Regeringen tillader ministerier at ansætte flere medarbejdere Regeringen tillader ministerier at ansætte flere medarbejdere Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?