Ordførere frygter fald i forskningspenge: "Det er tudetosset"

EN PROCENT: Flere partiers ordførere frygter, at der vil blive færre penge til forskning næste år, fordi dansk økonomi er ramt af coronakrisen. De opfordrer ministeren til at sørge for, at budgettet til forskning ikke falder i forhold til sidste år.

Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalgs første opgave efter sommerferien bliver at dele penge ud til forskning og innovation. Det er normalt udramatisk, men i år ser flere af ordførerne frem til forhandlingerne med lidt mere spænding end ellers.

Årsagen til spændingen skal findes i, at pengene til forskning og innovation følger den økonomiske udvikling, som grundet corona-pandemien er hårdt ramt. Normalt bliver der afsat et beløb svarende til 1 % af BNP til det samlede offentlige forskningsbudget.

I Finansministeriets seneste udgave af Økonomisk Redegørelse fra maj, skriver ministeriet, at det forventer et BNP-fald på 5,25 procent.

"Det er åbenlyst, at det er tudetosset at give forskningsbudgettet et hop ned nu i den tid, vi står i," siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Ordførerne fra R, V, EL og DF mener alle, at regeringen bør fastholde niveauet for offentlig forskningsstøtte på samme niveau i rede penge som sidste år.

Minister afviser at ændre opgørelse
Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe vil ikke kommentere ordførernes bekymringer over forskningsbudgettet. I stedet henviser presseafdelingen i ministeriet til et svar, hun netop har givet Ulla Tørnæs om hvordan forskningsbudgettet sættes sammen i år.

Ane Halsboe-Jørgensen svarer:

"Derfor er det ikke på nuværende tidpunkt muligt at oplyse størrelsen på regeringens forslag til det statslige forskningsbudget i FFL21 eller størrelsen på elementer i det statslige forskningsbudget," skriver hun.

"Jeg kan endelig oplyse, at regeringen ikke overvejer at ændre opgørelsesmetoden ved ikke at medregne EU-midler," slutter Ane Halsboe-Jørgensen sit svar.

Læs hele artiklen på Altinget Forskning, hvor du får mere baggrund om, hvad forskningsordførerne er bekymrede over.

Der er ifølge Altingets oplysninger ikke indkaldt til forhandlinger om forskningsreserven endnu.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Regeringen præsenterer sit Arne-udspil Ugen i dansk politik: Regeringen præsenterer sit Arne-udspil Næste artikel Lars Krarup genopstiller ikke ved næste kommunalvalg Lars Krarup genopstiller ikke ved næste kommunalvalg