Flere og flere millioner til de mest udsatte ender i Socialstyrelsens egen kasse

SATSPULJE: Over en tiårig periode er mere end 1,4 milliarder kroner fra satspuljen endt hos Socialstyrelsen. Det møder kritik fra tidligere V-ordførere og Bedre Psykiatri.

Flere og flere penge til at hjælpe handicappede, hjemløse og unge med misbrugsproblemer er over årene havnet hos Socialstyrelsen selv.

I 2017 er lidt mere end 240 millioner fra satspuljen endt i Socialstyrelsens egen kasse. De 240 millioner kroner udgør det foreløbige toppunkt i en kurve, der siden 2008 har været opadgående.

I alt er mere end 1,4 milliarder af midlerne fra satspuljen siden 2008 endt hos Socialstyrelsen selv, viser et notat fra Børne- og Socialministeriet, som Altinget er i besiddelse af.

”Det giver ikke på nogen måde mening med så stort et beløb. De her penge skulle jo ud til de udsatte grupper og ikke til embedsmændene,” lyder kritikken fra tidligere socialordfører for Venstre Eyvind Vesselbo.

Formand for Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard kalder tallene "bemærkelsesværdigt voldsomme".

”Det betyder, at der bliver færre penge til tiltag, der skulle komme udsatte borgere til gavn,” siger han.

Kritikken føjer endnu et kapitel til fortællingen om Socialstyrelsen, der har været i vælten siden svindelsagen, hvor den 64-årige medarbejder i styrelsen, Britta Nielsen, er mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner kroner.

Siden har også Socialstyrelsens forvaltning af satspuljen været udsat for kritik. Her har Altinget blandt andet kunnet dokumentere, hvordan Rigsrevisionen siden 2006 har advaret om rod med de sociale tilskud siden 2006.

V: Bør føre til diskussion
Kritikken fra Vesselbo og Bedre Psykiatri suppleres af Venstres Carl Holst.

”Jeg er forbavset over det. Man bør have en diskussion af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at man har en styrelse, der er så afhængig af medfinansiering fra de midler, som den er sat i verden for at administrere,” siger Carl Holst.

Pengene fra satspuljen til Socialstyrelsen går ifølge notatet til ”formidlings-, rådgivnings- og implementeringsaktiviteter” ude i kommunerne samt til evaluering af initiativer og uddannelse af sagsbehandlere i kommunerne.

Socialstyrelsen afviser kritik
Hos Socialstyrelsen mener man, at ansvaret for stigningen ligger hos politikerne.

”Satspuljemidler til Socialstyrelsen bliver besluttet som led i de årlige politiske forhandlinger i Børne- og Socialministeriet. Beløbet til Socialstyrelsen afhænger således af, hvor mange midler aftalepartierne bag satspuljeaftalen afsætter til opgaver, som Socialstyrelsen skal varetage,” lyder det fra styrelsen i et skriftlig svar til Altinget.

Du kan læse hele artiklen og få endnu flere reaktioner på historien fra Carl Holst, SF og Bedre Psykiatri på Altinget: social.

Forrige artikel Hærchef undersøges for magtmisbrug Hærchef undersøges for magtmisbrug Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil igen spare milliarder på skattevæsenet Dagens overblik: Regeringen vil igen spare milliarder på skattevæsenet