Folkeuniversitetet bryder arbejdsmiljøloven for tusinder af ansatte

LOVBRUD: Folkeuniversitetet har ikke lavet APV for tusinder af løst tilknyttede undervisere og bryder dermed arbejdsmiljøloven. Formanden for universitetets styrelse kræver opstramning.

Folkeuniversitetet har ikke gennemført den lovpligtige arbejdspladsvurdering for tusinder af undervisere.

Dermed har ingen et systematisk overblik over, om der er et dårligt arbejdsmiljø med eksempelvis mobning eller stress for universitetets mere end 2.700 løst tilknyttede undervisere.

Troels Borring, formand for Folkeuniversitetsnævnet, der er økonomisk og fagligt ansvarligt for Folkeuniversitetet i Danmark, opfordrer Folkeuniversitetets afdelinger til at leve op til loven.

“Folkeuniversitetet skal selvfølgelig leve op til loven på APV-området. Så enkelt er det,” siger han og tilføjer:

“Hvis afdelingerne mener, at lovens tekst ikke er rimelig, så må de tage initiativ til, at vi får kigget på det,” lyder det fra formanden.

Som Altinget kunne berette i sidste uge har hver tredje almennyttige organisation forsømt den lovpligtige arbejdspladsvurdering, heriblandt Folkeuniversitetet.

Vigtigt værktøj
I alt har Folkeuniversitetet ifølge egne oplysninger 41 fastansatte og lidt mere end 2.700 løst tilknyttede forelæsere om året, der underviser rundt omkring i hele landet. Folkeuniversitetet er opdelt i fem regionale hovedafdelinger i henholdsvis Aarhus, Aalborg, Odense og København. Herudover er der en såkaldt komitéstyrelse, der også fungerer som en selvstændig afdeling med ansatte og tilknyttede forelæsere.

Fælles for de fem afdelinger er, at de ikke har lavet en arbejdspladsvurdering for deres løst tilknyttede undervisere, men kun for deres fastansatte medarbejdere. Hertil kommer afdelingen i Aalborg, som heller ikke har gennemført en APV for deres fastansatte.

Og arbejdspladsvurderingen er et vigtigt redskab til at sikre, at der er styr på arbejdsmiljøet, lyder det fra professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle.

"APV’en er et supervigtigt redskab til at få stoppet op og snakket om arbejdsmiljøet og få vurderet, hvad man skal gøre for at sørge for, at der ikke er nogen, der bliver udsat for unødvendige sundhedsskadelige kvaler," siger Peter Hasle.

Burde være inkluderet
Ifølge Nicole Christiansen, der har skrevet ph.d. om arbejdsmiljølovgivningen og arbejder som videnskabelig assistent på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, skal Folkeuniversitetet også inkludere sine løst ansatte undervisere i arbejdspladsvurderingen.

“Hvis de er ansat som undervisere, så er de omfattet af universitetets regler, og derfor er undervisere, uanset om de er ansat på 9 timer eller 15 timer, omfattet af APV-reglerne,” siger Nicole Christiansen og uddyber:

"Tager man afdelingen af Folkeuniversitetet i København som eksempel, burde de også have sendt APV-spørgeskemaet ud til deres løst ansatte undervisere, da de undersøgte arbejdsmiljøet blandt de syv fastansatte medarbejdere," forklarer Nicole Christiansen.

Ifølge Nicole Christiansen skal samtlige ansatte, der udfører arbejde for en arbejdsgiver, inkluderes i udarbejdelsen af arbejdspladsens APV. Det afgørende er, om man på tidspunktet for udarbejdelsen af APV’en fortsat er ansat. Og det er man, hvis det ikke specifikt står i kontrakten, at ansættelsen ophører, inden APV'en gennemføres, lyder forklaringen.

Læs hele historien på Altinget: civilsamfund her.

, , ,

Forrige artikel Undersøgelse af fejlagtige kvælstof-målinger trækker ud Undersøgelse af fejlagtige kvælstof-målinger trækker ud Næste artikel Dagens overblik: Anonyme V-folk foretrækker Ammitzbøll frem for Samuelsen Dagens overblik: Anonyme V-folk foretrækker Ammitzbøll frem for Samuelsen