Snit af målinger: Liberal Alliance går tilbage

RISBJERGSNITTET: Trods vækstudspil og billigere biler, så går Liberal Alliance og blå blok tilbage i snittet af septembers meningsmålinger. Socialdemokratiet trækker rød blok op, som også tjener på, at Nye Borgerlige igen er under spærregrænsen.

Vækstudspil, forslag til en borgerlig finanslov og billigere biler.

Det burde egentlig ligge godt til blå blok og ikke mindst Liberal Alliance, men ifølge meningsmålingerne er vælgerne af en anden overbevisning:

Siden august er Liberal Alliance gået tilbage fra 6,6 procent til 5,7 procent – det svarer til at tabe to mandater på en måned, og samtidig har partiet ikke ligget så lavt i Risbjergsnittet siden januar 2015. Oveni sakker blå blok agterud i forhold til oppositionen.

Så det nu hedder 93 mandater mod 82 i rød bloks favør.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

LA-vælgere villige til andet
Selvom snittet umiddelbart viser, at de borgerlige går tilbage, når de fremlægger deres egen politik, så gør Kasper Møller Hansen opmærksom på, at det stadig er for tidligt at nedfælde håndfaste domme.

En del af meningsmålingerne er for eksempel indsamlet, inden en aftale om billige biler faldt på plads. Og flere af udspillene er endnu ikke forhandlet på plads.

”Folk er jo blevet spurgt, hvad de vil stemme i morgen, mens flere udspil har været oppe i luften, så man skal ikke konkludere for stålfast. Det skal lige bundfælde sig. Men det er tydeligt, at det er temaer, som LA-vælgerne går op i, og de er villige til at gå andre steder hen,” siger Kasper Møller Hansen.

Regeringspartner udfordrer
En stor del af Liberal Alliances tilbagegang skyldes regeringspartneren Konservative, fortæller han. Kasper Møller Hansen har nemlig nærstuderet sammenhængen mellem de to partiers vælgertilslutning siden valget i 2015 – og den gennemgang viser, at 45 procent af variationen hos det ene parti kan forklares med variation i det andet.

Det vil sige, at 45 procent af en fremgang hos Konservative kan forklares med en tilsvarende tilbagegang hos Liberal Alliance. En forsker som Kasper Møller Hansen kalder det en stærk sammenhæng.

”Liberal Alliance er i øjeblikket udfordret af Konservative på bander. Det er en dagsorden, som de liberale vælgere også går op i. Her står Konservative dog stærkere med justitsminister Søren Pape Poulsen, mens Liberal Alliance næsten er helt fraværende,” siger Kasper Møller Hansen.

Fremgangen i rød blok drives af Socialdemokratiet, der er gået tre mandater frem siden august til partiets højeste niveau siden januar. Og af, at Nye Borgerlige igen er under spærregrænsen og dermed giver blåt stemmespild.

Se hele analysen af snit af meningsmålingerne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel EU-Kommission peger på mangler i dansk bud på EU-agentur EU-Kommission peger på mangler i dansk bud på EU-agentur Næste artikel Dagens overblik: Internt oprør i V om momsforslag Dagens overblik: Internt oprør i V om momsforslag