Dagens overblik: Internt oprør i V om momsforslag

POLITISK OVERBLIK: Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe slutter sig nu til en intern kritik af regeringens forslag om at fjerne momsrefusion for foreninger. Få dagens politiske overblik her.

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik på dagen før dagen, hvor Folketinget endelig åbner igen.

Vi begynder i det største regeringsparti, Venstre, hvor flere medlemmer nu er i åbent oprør mod et regeringsforslag om at fratage frivillige foreninger deres momsrefusion. Det skriver Jyllands-Posten

Det er V-medlemmerne Carl Holst, Britt Bager og Eva Kjer Hansen, som nu slutter sig til Jan E. Jørgensen, der i sidste uge rettede en kras kritik mod skatteminister Karsten Lauritzen (V), der står bag momsforslaget, der blandt andet rammer Roskilde Festival på pengepungen.

De fire medlemmer af Venstre mener, at forslaget fra regeringen strider imod Venstres dna, historie og grundprincipper – og også mod regeringsgrundlaget.

"Vores støtte til det frivillige Danmark står i regeringsgrundlaget og fylder i vores civilsamfundsstrategi. Venstre skal være et parti, der gør, hvad det siger," siger Carl Holst til Jyllands-Posten.

Karsten Lauritzen kalder over for Jyllands-Posten den interne kritik for "naturlig" og "legitim", men forholder sig herudover ikke til selve kritikken.

Uroligheder i Catalonien: Politikere kræver reaktion fra Samuelsen
Det er dagen derpå i den spanske delstat Catalonien, der i går søndag holdt folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien. Folkeafstemningen er af den spanske centralregering blevet kaldt ugyldig og i strid med den spanske grundlov. Og det endte i uroligheder, da det spanske politi greb ind over for valghandlingen, lukkede flere valgsteder og i nogle tilfælde skød med gummikugler mod borgerne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er mere end 840 mennesker såret efter optøjerne, og videoer af politiets fremfærd i Catalonien har ført til officielle reaktioner fra flere andre lande, men ikke fra Danmark.

Det får nu Alternativets formand, Uffe Elbæk, til at kritisere udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) for ikke at reagere på begivenhederne i Spanien.

"Hvor er Anders Samuelsen og regeringen i forhold til det, der sker i Catalonien lige nu? Selv Norge har nu kommenteret," skriver Uffe Elbæk på Twitter.

Også Enhedslisten kritiserer Anders Samuelsen. Partiet har kaldt udenrigsministeren i samråd, hvor han skal forklare, hvordan han ser på de spanske myndigheders handlinger i forhold til folkeafstemningen.

"Det er virkelig trist at opleve sådan en fremfærd fra myndighederne her midt i Europa. Jeg kan godt forstå, at mange catalonere føler, at deres grundlæggende menneskerettigheder krænkes. Derfor indkalder vi nu udenrigsministeren i samråd for at høre, hvad han mener om udviklingen," siger Pelle Dragsted.

90 procent af de deltagende i den catalanske folkeafstemning stemte for at løsrive sig fra Spanien, skriver Reuters. Valgdeltagelsen var på 42 procent.

Regioner, kommuner og ministerium råber om hjælp
Tiden nærmer sig for kommunal- og regionalvalget 21. november.

Nu råber kommunerne, regionerne og Økonomi- og Indenrigsministeriet om hjælp til at få valgdeltagelsen op blandt de unge.

I en fælles pressemeddelelse fra ministeriet, Danske Regioner og KL sender de tre parter en appel til virksomheder, foreninger og organisationer om at hjælpe til med at gøre opmærksom på det forestående valg. Erfaringer fra tidligere kommunal- og regionalvalg viser nemlig, at op mod 30 procent af vælgerne bliver hjemme. Især de unge møder ikke op på valgstedet.

Allerede nu har regeringen, regionerne og kommunerne lavet aftaler med store virksomheder som Microsoft og McDonald's om hjælp til kampagnen "Tænk dig om, før du ikke stemmer".

"Det er nogle store spillere, vi har fået med på vognen. Men hvad med den lokale fodboldklub, slagteren, erhvervsskolen, den store industrivirksomhed osv. Vi har brug for alle gode kræfter, hvis vi i fællesskab skal få flere danskere til at sætte det kryds, som har enorm stor betydning for deres hverdag," siger regionsformand Bent Hansen (S) i pressemeddelelsen.

Hospitalsafdeling beder Region Hovedstaden om hjælp
I løbet af ti måneder døde 17 mennesker, mens de stod på venteliste hos Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet. Det får nu klinikken til – endnu engang – at anmode Region Hovedstaden om flere penge. Det skriver Politiken.

Klinikken har tidligere i januar og august bedt om højere bevillinger til at bekæmpe de voksende ventetider. Sundhedsøkonom Jes Søgaard mener, at det nye it-system Sundhedsplatformen er en af grundene til de lange ventelister.

Regionsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), meddeler nu Politiken, at regionsbestyrelsen vil tage sagen op.

"Nu må vi i gang med at se på sagen. For selvfølgelig skal problemet løses," siger hun til Politiken.

Det sker i dag
Kl. 09.00: Landdistriktskonferencen 2017 afholdes ved Skælskør, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil uddele en landdistriktspris.

Kl. 11.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd om Vestsahara. Samrådsindkaldelsen kommer fra Enhedslistens Christian Juhl, der gerne vil have ministeren til at redegøre for, om han står på mål for en tidligere folketingsbeslutning om det omstridte landområde i Nordafrika.

Forrige artikel Det sker i EU: Brexit, glyphosat og Indien Det sker i EU: Brexit, glyphosat og Indien Næste artikel Altinget ansætter ny magasinredaktør Altinget ansætter ny magasinredaktør