Minister: Privatskoler er ikke kun for de få

SKOLEVALG: Privatskoler er ikke kun et privilegium for de få, mener børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby. Hun tager kraftigt afstand fra forslaget om at droppe statstilskuddet til eleverne på privatskolerne.

Det er ikke kun børn af velbjærgede og veluddannede forældre, der har mulighed for at gå på en af landets 550 privatskoler og friskoler.

Det understreger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der påpeger, at privatskolerne netop ikke kun er et privilegium forbeholdt de få, "men en reel mulighed for de mange."

Dermed tager ministeren også kraftigt afstand fra fagforbundet 3F's forslag i weekenden om at skabe mere lighed i skolesystemet ved at droppe statstilskuddet til eleverne på de mange privateskoler og friskoler.

”Det er en vigtig grundpille i vores samfund, at forældre frit kan vælge, om deres barn skal gå i folkeskole, friskole eller privatskole. Derfor er jeg uenig med 3F, når de foreslår, at man skal droppe tilskud til de frie grundskoler. Med reglerne for tilskud sikrer vi netop, at det frie skolevalg ikke kun er et privilegium for de få,” siger Ellen Trane Nørby i en kommentar på mail til Altinget.

Kan give langt til skole
Undervisningsministeren understreger samtidig, at flere privatskoler og friskoler ville være nødt til at lukke, hvis de ikke kan opretholde statstilskuddet til eleverne på 73 procent af udgiften til en folkeskoleelev.

”Og det vil give børn i nogle dele af Danmark lang transporttid til skole, fordi den frie grundskole er den lokale skole,” siger ministeren.

Ellen Trane Nørby peger på en undersøgelse fra en sommer. Den viser, at siden 2007 er andelen af familier, der vælger privatskole, steget mest for forældre, der højest har en kort videregående uddannelse og en grundskoleuddannelse.

Afvisning over hele linjen
Heller ikke på Christiansborg vækker 3F-forslaget genklang hos hverken SF, DF, Venstre eller Liberal Alliance. SF deler dog fagforbundets bekymring over uligheden – men vil ikke være med til at afskaffe statstilskuddet.

På Twitter lød det således fra LA-ordfører Merete Riisager:

”Alle bør have frit skolevalg. Som politikere Mette F. og Helle T.” – hvormed hun mindede om, at både den nuværende og tidligere S-formand har sendt deres børn i privatskole.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Vistisen er ny leder af DF i Bruxelles Vistisen er ny leder af DF i Bruxelles Næste artikel Pind vil lade fængselsbetjente bruge peberspray Pind vil lade fængselsbetjente bruge peberspray