Foreninger risikerer at miste pulje-millioner

UVISHED: Strandede satspulje-millioner går ikke nødvendigvis til foreninger, som tidligere er blevet tildelt midlerne, siger Socialstyrelsen. Karen Ellemann (V) mener, at det har været afgørende at få ryddet op i tildelingen af midlerne. 

22 foreninger, der har manglet millioner af satspuljemidler i månedsvis, risikerer nu en lang næse.

Efter at have ventet på puljemidlerne, som de har fået tildelt i måneder, er der ikke længere garanti for, at de får pengene fra den såkaldte udviklingspulje. Det slår Socialstyrelsens vicedirektør, Rikke Thoning, fast, efter man har set sig nødsaget til atter at åbne puljen for ansøgere.

“Når ansøgningsfristen udløber, så vil vi foretage en faglig vurdering af de indkomne ansøgninger om støtte til den her pulje, og om de lever op til de tildelingskriterier, der er. Der vægtes også høj faglighed, og det indgår også som en vægt, om man har modtaget støtte til projektet tidligere, men vi skal lave den her vurdering, når vi har alle ansøgningerne,” siger hun.

Satspuljemidler skulle være udbetalt i januar 2016, og forsinkelsen er blevet forklaret med alt fra interne omstruktureringer i Socialstyrelsen til manglende godkendelse fra Folketingets finansudvalg. Nu skal foreningerne så søge om pengene igen, og Rikke Thoning vil ikke love, at de 22 foreninger vil modtage de midler de genansøger om, men lover at situationen ikke kommer til at gentage sig.

“Løsningen er, at man afsætter midlerne i et år, og så kan man udmønte dem for flere år. Og der er vi selvfølgelig meget opmærksomme på, at man har hjemmel til at udmønte dem også til flerårige projekter,” siger Rikke Thoning.

Sagen er opstået, fordi Socialstyrelsen er blevet opmærksom på, at man har administreret udbetalingerne af puljemidlerne forkert. Man har nemlig bevilget projekters tilskud over en flerårig periode – uden at afsætte alle midlerne i år 1, som reglerne kræver. Lovteknisk betyder det, at man har bevilget midlerne uden at have såkaldt hjemmel.

De projekter, der tidligere har fået tilsagn om en bevilling i 2017, skal igennem endnu en ansøgningsproces næste år, oplyser Socialstyrelsen i et notat til Altinget.

Frivilligrådet: Uacceptabelt
I Frivilligrådet er formand, Vibe Klarup Voetmann, rystet over sagen.

"Som borger må man have som udgangspunkt, at det offentlige har styr på sine processer. Og organisationerne har jo lagt deres budgetter efter, at de ville få de her penge. Så det er simpelthen bare uacceptabelt," siger hun.

Vibe Klarup Voetmann er især bekymret over konsekvenserne for de mindre spillere i civilsamfundet.

“Når sådan noget her sker er det selvfølgelig alvorligt for de store organisationer, men det er livstruende for de små organisationer,” siger hun.

I forbindelse med satspuljeaftalen for 2015 blev der afsat 19,5 millioner kroner til udviklingspuljen for 2016 og hele bevillingen er afsat på dette års finanslov.

Ellemann: Var tvunget til at reagere
Socialminister Karen Ellemann forklarer, at at man har administreret satspuljen på en måde, så man ikke har haft hjemmel til at bevilge støtte over en flerårig periode. Derfor var hun nødt til at gribe ind, lyder det.

”For mig har det været afgørende at få ryddet op, efter jeg er blevet gjort opmærksom på, at der har været manglende hjemmel til den hidtidige praksis. Det er vigtigt for mig, at vi administrerer på et fuldstændigt korrekt og fair grundlag,” lyder det i en skriftlig kommentar til Altinget. 

Hun forstår godt, at det er en frustrerende situation for de 22 foreninger.

"Det er klart, at det desværre kan få konsekvenser på kort sigt, at foreningerne skal søge igen. Men jeg må understrege, at der er tale om den samme pose penge, som kan søges igen," siger Ellemann.

,

Forrige artikel Regeringen vil spare på udsatte elever Regeringen vil spare på udsatte elever Næste artikel Erhvervsskoler i krise: For få nye elever Erhvervsskoler i krise: For få nye elever