Jelveds planer om kønskvoter i musik møder modstand

KØNSBALANCE: Kulturminister Marianne Jelveds (R) planer om at dæmme op for den mandlige dominans i musikverdenen med nye krav til spillestederne mødes med vantro og hovedrysten på spillesteder og på Christiansborg.

Mændene fylder for meget, og kvinderne lukkes ude.

Problemstillingen er velkendt fra mange områder - og nu fører kulturminister Marianne Jelved (R) også kønsdebatten og dens fokus på positiv særbehandling ind i musikverdenen, der ifølge ministeren er alt for domineret af mænd.

I forhandlingerne om den kommende musikhandlingsplan vil hun nu stille krav til landets 19 regionale spillesteder om at udarbejde indberetninger for kønsbalancen hos dels de medarbejdere, der udvælger kunstnerne, og dels hos de musikere, der bliver valgt til at optræde.

Samtidig vil Marianne Jelved også tage initiativ til en drøftelse med ledelsen i DR om, hvordan man får ændret på den kendsgerning, at der stod mænd bag 83 pct. af den musik, der blev spillet i DR sidste år.

Lederen af de to københavnske spillesteder Amager Bio og Beta, Jesper Nordahl, mener, at kulturministerens nye planer er helt i skoven.

”Det er langt ude med kønskvotering i en kunstnerisk sammenhæng, og jeg ved jo godt, hvad det her ender med. Nu skal vi jo til at indberette, hvor mange kvinder, vi har på scenen, så det næste bliver helt sikkert, at Kulturstyrelsen begynder at skrive ind i spillestedernes kontrakter, hvor stor en andel kvinder de skal hyre. Det er altså langt ude," siger Jesper Nordahl, der frem til maj også sad som mangeårig formand for interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, Dansk Live.

Også på Christiansborg møder kulturministerens nye initiativer både hovedrysten og kontant afvisning.

”Det er jeg lodret imod. Det er simpelthen ikke en værdig form for ligestilling. Vi har fremragende kvindelige musikere, og de skal længere frem i lyset, men det her er ikke måden at gøre det på,” siger Liberal Alliances kulturordfører, Mette Bock.

Stort set enslydende reaktion kommer fra hendes ordførerkollega i Venstre, Michael Aastrup Jensen:

”Det er det mest absurde, jeg nogensinde har hørt. Jeg kan slet ikke se, at det skulle være et problem med få kvindelige musikere. Det har jeg aldrig hørt om."

Læs hele historien på Altinget: kultur her (kræver abonnement).

,

Forrige artikel Ombudsmanden: Idealist på deltid Ombudsmanden: Idealist på deltid Næste artikel Cepos undsiger borgerligt skatteforslag Cepos undsiger borgerligt skatteforslag