Innovationsfond tager hul på samfundsudfordringer

FIK DU LÆST: Den nye innovationsfond har for første gang uddelt midler med de nye samfundsudfordringer for øje. Fonden er med til at støtte projekter for 342 millioner kroner. (Bragt første gang i juni)

Innovationsprojekter med et samlet budget på 342 millioner kroner fik tirsdag grønt lys fra den nye Innovationsfond. Projekterne får en støtte på 179 millioner kroner fra den fonden og skal over de næste to til fire år levere resultater.

De mange millioner deles for første gang ud til projekter i fire kategorier af samfundsudfordringer. Alle projekterne er højteknologiske, og tidligere ville de have højt hjemme i Højteknologifonden.

Til forskel fra tidligere er der blevet prioriteret ud fra de samfundsudfordringer, som Folketinget har defineret. Det fortæller Innovationsfondens direktør, Peter Høngaard Andersen.

"Vi har prøvet at lægge samfundsudfordringsrammen ned over de højteknologiske projekter, og vi har set på, hvordan det matcher," siger Peter Høngaard Andersen, som bekræfter, at projekter er blevet fravalgt, fordi man nu lægger en anden ramme over uddelingerne.

Ny ordning til virksomheder
Peter Høngaard Andersen fortæller, at den ti uger gamle fond nu har det organisatoriske skelet på plads. De kommende måneder bliver indsatsen trinvist udbygget.

"Du kan sige, at det er business as usual med uddelingerne. Men samtidig har vi sat gang i en proces, hvor vi regner med at kunne kommunikere fuldt ud ved årsskiftet. Men vi kan ikke stå stille, og allerede i morgen kommer vi ud med et nyt værktøj til små og mellemstore virksomheder," siger Peter Høngaard Andersen.

Onsdag lanceres nemlig en ny innovationsordning, InnoBooster, som afløser tre tidligere ordninger for små og mellemstore virksomheder. Ordningen betyder, at virksomhederne kan få op til 250.000 kroner i støtte til innovation.

"Vi lancerer noget nyt, hvor selve ansøgningen er en plan for at omsætte din ide til produkt. De planer vil vi vurdere og prioritere," siger Peter Høngaard Andersen. Han forklarer, at ansøgningerne skal vurderes af både fonden og eksterne specialister.

Partnerskaber i efteråret
Innovationsfonden har også en bunden opgave i forhold til at etablere en stribe samfundspartnerskaber inden for fem områder, som blev udpeget af forligspartierne i forbindelse med aftalen om finansloven for 2014.

De første aftaler om samfundspartnerskaber vil efter planen være klar i september, og der arbejdes allerede på at udvælge de lidt bredere partnerskabsprogrammer hen over sommeren.

"Vi har en række forskellige værktøjer, og samfundspartnerskaberne kræver et større setup," siger Peter Høngaard Andersen.

Når partnerskaberne er lanceret, vil fonden fortsætte det mere overordnede strategiarbejde, som ved årsskiftet skal resultere i en mere håndfast strategi for fondens arbejde.

Forrige artikel Udviklingsbistanden vokser igen på verdensplan Udviklingsbistanden vokser igen på verdensplan Næste artikel Eksperter: Dansk OECD-praksis er politisk bekvem Eksperter: Dansk OECD-praksis er politisk bekvem