Enhedslisten er mest EU-kritisk

FIK DU LÆST: Enhedslisten er det mest EU-kritiske parti i Folketinget. Venstre stemmer helt ligesom regeringen i EU-spørgsmål, mens SF for første gang i historien tilslutter sig alt, der skal igennem Europaudvalget. (Bragt første gang i november).

Når Danmarks EU-politik afgøres i Europaudvalget, er Enhedslisten det suverænt mest skeptiske parti. Det viser en opgørelse over tilslutningen af forhandlingsmandater i Europaudvalget de seneste tre år.

Opgørelsen viser, at selvom Enhedslisten er det parti, som oftest er modstander af EU-politikken, så stemmer partiet alligevel for den førte politik halvdelen af tiden.

Helt konkret har Enhedslisten 47 gange ud af 92 forslag bakket op om EU-linjen i det seneste folketingsår. Og det gør partiet mere skeptisk end Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der har givet deres mandat til den førte EU-politik i henholdsvis 64 og 70 procent af tiden.

V støtter regeringen
Regeringspartierne stemmer altid 100 procent igennem, da det jo er de partier, der fremsætter og forhandler sig til forhandlingsmandatet, der tages med til EU-Rådsmøderne. Det er derfor ikke overraskende, at SF - selvom det er for første gang i historien - tilslutter sig alt, der kommer igennem Europaudvalget.

Ser man på de seneste tre folketingssamlinger, er det dog tydeligt, at SF har bevæget sig mod deres nuværende EU-position: I folketingsåret 2009-10 bakkede SF op om 89 procent af mandaterne, mens det steg til 91 procent i 2010-11-samlingen.

Venstre har til gengæld fastholdt 100 procent opbakning til den førte politik, selvom partiet ikke længere sidder i regering. Konservative har tilnærmelsesvist fulgt Venstre og har kun stemt imod et forhandlingsmandat en gang i løbet af det seneste år.

Boom af mandater
Ser man på antallet af mandater, der bliver givet i Europaudvalget er der stor forskel mellem årene. I 2009-10 blev der afgivet 68 forhandlingsmandater i udvalget, mens der var et mindre fald i 2010-11 til 57 mandater.

I det seneste folketingsår - det første med den nye regering og med EU-formandskabet i foråret - er antallet af afgivne mandater i Europaudvalget dog steget markant til 92. Det vil sige, at EU-politikerne i Folketinget i det seneste folketingsår har afgivet 61 procent flere mandater end i 2009-10.

Altinget.dk holder juleferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.

Forrige artikel Fri forskning skal forsvares med alle midler Fri forskning skal forsvares med alle midler Næste artikel Bedre byer kræver politisk mod Bedre byer kræver politisk mod