Ti socialdemokrater i fare

PROGNOSE: S ville miste ti folketingsmedlemmer, hvis der var valg nu. Ubærlige tal for partiet, der kan føre til internt oprør mod Thorning, siger kommentator. Se her, hvilke navne der står til at ryge ud.

Næsten hver fjerde af de nuværende 44 folketingsmedlemmer for Socialdemokratiet ville miste pladsen i Folketinget, hvis der var valg nu.

De mest prominente navne, der er i farezonen, er finansordfører John Dyrby Paulsen (S), sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) og trafikordfører Rasmus Prehn (S). 

Det viser Altinget.dks gennemgang af folketingskandidaterne, som bygger på professor Søren Risbjerg Thomsens geografiske prognose for november måned.

Primært ukendte navne i farezonen
Her står Socialdemokraterne kun til at få 19,3 procent af stemmerne på landsplan, hvilket giver en tilbagegang på ti mandater.
 
Blandt dem, der befinder sig i farezonen, er der primært tale om nyvalgte folketingsmedlemmer og andre backbenchere. De er måske nok notabiliteter i deres eget lokalområde, men ganske ukendte i den brede offentlighed.

Men det er ikke navnene, men derimod antallet af tabte mandater, der er en potentiel bombe under Thornings lederskab i Socialdemokratiet. De dårlige meningsmålinger kan anspore til oprør blandt de folketingsmedlemmer og borgmestre, som kan mærke, at taburetten brænder under dem.    

Thorning riskerer at blive fjernet af sine egne
I sidste ende risikerer Thorning at blive afsat af sine egne, vurderer Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein.

"Det er tal, der er ubærlige for Socialdemokraterne, og Thorning skal inden så længe have hentet en pæn del af det tabte hjem. Ellers risikerer hun ganske enkelt at ryge. Det havde tidligere været utænkeligt, at en siddende socialdemokratisk statsminister kunne blive fjernet af sine egne. Men det er det ikke mere," siger Erik Holstein. 

Han påpeger, at Thorning har under et år til at rette op på de dårlige meningsmålinger for partiet. Kommunalvalget i november 2013 blinker med rødt lys forude.

"Hun har nogle måneder endnu. Men nærmer kommunalvalget sig med så elendige meningsmålinger, kan hvad som helst ske. Borgmestrene vil distancere sig fra hende af ren selvopholdelsesdrift, og meget få i folketingsgruppen er loyale over for Thorning personligt," siger Erik Holstein.

Enkelt måling giver håb om S-fremgang
Siden professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålingerne viste 19,3 procent til S i november, så har en enkelt Gallup-måling for Berlingske (23,1 procent) vist klar fremgang til S i december. Men der er ikke rigtig fremgang at spore for S i de to øvrige foreløbige målinger i december med 18,5 procent (YouGov for MetroXpress) og 19,9 procent (Voxmeter for Ritzau).

De nuværende meningsmålinger giver altså en tilbagegang på ti mandater. Dertil kommer, at partiets stemmesluger ved det seneste valg til Europa-Parlamentet Dan Jørgensen stiller op i Middelfart-kredsen ved næste folketingsvalg. Han ventes at blive valgt ind, hvilket skubber endnu en siddende MF'er valgt på Fyn ud.

Det betyder, at 11 af de nuværende S-folketingsmedlemmer ikke står til genvalg lige nu. Som tidligere nævnt er de mest prominente navne finansordfører John Dyrby Paulsen, sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen og trafikordfører Rasmus Prehn.

Hæstorp har dog allerede trukket sig som folketingskandidat, fordi hun i stedet går efter at blive regionsborgmester i Region Hovedstaden ved næste kommunalvalg, når partifællen Vibeke Storm Rasmussen går af i efteråret 2013. 


Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg (kræver abonnement) 


Forrige artikel 10. december: Joachim B. Olsen 10. december: Joachim B. Olsen Næste artikel Endnu en SF'er siger farvel Endnu en SF'er siger farvel