Regeringens muslinge-politik vækker undren

FIK DU LÆST: Regeringen vil fortsætte muslingeskrabet i de beskyttede naturområder i Limfjorden. Både eksperter og grønne organisationer undrer sig over regeringens forklaringer. (Bragt første gang i maj)

Både eksperter og grønne organisationer undrer sig over, at regeringen fortsat vil tillade muslingeskrab i de beskyttede naturområder i Limfjorden.

EU-Kommissionen har sendt en åbningsskrivelse og en supplerende åbningsskrivelse til Danmark, fordi Kommissionen mener, at muslingeskrab strider mod habitatdirektivet, men i et nyt notat til Folketinget skriver regeringen, at den har meddelt Kommissionen, at muslingeskrabet fortsætter.

"Samlet set finder regeringen ikke grundlag for på nuværende tidspunkt at stoppe muslingefiskeriet i de to Natura 2000-områder i Limfjorden. Danmark vil derfor fortsætte den hidtidige adaptive forvaltning," hedder det i notatet.

'Adaptive' kan oversættes til det danske ord 'tilpasningsdygtige' - og det er en af flere formuleringer, der undrer ekspert i EU-miljøret, juraprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet, som har læst regeringens notat.

"Overholdelsen af habitatdirektivet er ikke et spørgsmål om at have en forvaltning, der tilpasser sig efterhånden. Det er et spørgsmål om, at man på forhånd har sikret sig, at man ikke skader naturen," siger han med henvisning til habitatdirektivets §6 stk. 3, der siger, at man ikke kan give en tilladelse, før man har sikret sig, at aktiviteterne ikke skader den beskyttede natur.

Løbende krav
I regeringens otte sider lange notat understreges det, at kravene til fiskeriet løbende er blevet skærpet, ligesom det erkendes, at der er brug for bedre konsekvensvurderinger af de såkaldte kumulative effekter. Det, mener Peter Pagh, er det samme som en tilståelse af, at tilladelserne ikke var i orden til at begynde med.

"Når det har været nødvendigt at skærpe kravene fra tilladelse til tilladelse, så tilstår man, at det ikke var godt nok i begyndelsen. At det ikke var i orden," siger han og understreger, at det er i strid med direktivet, der netop kræver, at man på forhånd dokumenterer, at aktiviteterne ikke vil skade.

"Pointen er, at der er en meget streng grænse for, hvornår man overhovedet kan give en tilladelse. Har regeringen sikret sig, at den grænse er overholdt? Hvis ikke, så burde man have stoppet fiskeriet med det samme," siger han.

Grønne: Det må stoppe
Også i de grønne organisationer vækker regeringens kurs undren - ikke mindst set i lyset af, at fødevareminister Mette Gjerskov som miljøordfører tordnede mod muslingefiskeriet og set i lyset af, at SF i sin naturplan fra 2009 krævede et "stop for fiskeri med bundskrabende redskaber, der ødelægger havbundens natur".

I Greenpeace siger havbiolog Hanne Lyng Winter:

"Vi havde håbet, at regeringen ville tænke mere langsigtet. Det virker, som om regeringen vil bevare muslingeskrabet, koste hvad det vil, i stedet for at se på, hvordan man kan få det afviklet," siger hun og fortsætter:

"Jeg kan godt se, at det er en politisk kattepine, fordi der er arbejdspladser på spil, men så må man finde en mere langsigtet løsning. Det her er ikke særlig visionært."

Hun understreger, at muslingeskrab efter Greenpeaces opfattelse er uforeneligt med de krav, der stilles til Natura 2000-områder. Samme opfattelse har Henning Mørk Jørgensen, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

"Skrabet skal stoppe. Hvis vi mener noget med Natura 2000-beskyttelsen, så kan vi ikke have et fiskeri, der ødelægger dyre- og planteliv på denne måde. Det her er et område, som vi selv har udpeget som beskyttet. Hvis man fortsætter, så giver natura 2000-beskyttelsen ikke mening," siger han.

Et af de skærpede krav, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) har stillet, og som regeringen fremhæver over for Kommissionen, er et krav om, at der skal skrabes med lettere skrabere. Men det krav imponerer hverken Greenpeace eller Naturfredningsforeningen.

"Det gør ikke nogen forskel. Der er ikke belæg for, at den lette skraber påvirker bunden og bunddyr mindre. Måske er det et mindre areal, som bliver påvirket, men det bliver stadig ødelagt," siger Henning Mørk Jørgensen.

Altinget.dk holder sommerferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.

Forrige artikel Det skæveste folketing nogensinde Det skæveste folketing nogensinde Næste artikel DF-forslag ville sende christianit på rådhuset DF-forslag ville sende christianit på rådhuset