Alternativet vil droppe krav til kontanthjælps-modtagere

INTERVIEW: Alternativet går til valg på at erstatte kontanthjælpen med en ny ydelse, der gives uden krav til de ledige. Tilliden skal tilbage, og det kræver nytænkning, lyder det fra partiet.

Spærregrænsen er kun krydset i enkelte målinger, men ambitionen er klar: Alternativet vil i Folketinget.

Sker det, bliver det med et hovedforslag om en ny ydelse, der erstatter kontanthjælpen. Den nye ”basisydelse” skal være på niveau med kontanthjælpen, men uden de krav om at stå til rådighed på jobcentret, der stilles i dag.

Ultimativt betyder det, at man kan fravælge aktivering til fordel for sofaen, uden at det koster på bankkontoen. Den ”lille bitte gruppe”, som måtte foretrække at sige nej tak til samtaler og aktivering, skal ikke tvinges, mener Alternativet.

”Socialrådgivere og andre i kommunerne bruger uanede mængder af ressourcer på denne lille minoritet af ledige. Lad dem være, og brug ressourcerne på alle dem, der gerne vil bidrage til samfundet," siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Josephine Fock.

Vis tillid
Hun er godt klar over, at forslaget er kontroversielt.

Udgangspunktet for forslaget er, at tilliden mellem ”systemet” og de ledige ifølge Alternativet er gået fløjten. Ideen står i skarp kontrast til både højrefløjens krav om, at forskellen på at arbejde og være på overførselsindkomst forøges, og venstrefløjens betoning af balancen mellem ”ret og pligt”.

”Vi ønsker at vende hele tankegangen i systemet på hovedet og vise tillid. Som samfund bliver vi nødt til at gå forrest og være den store. Det gør vi ikke i dag. I dag er der mistillid mellem menneskerne og systemet,” siger Josephine Fock.

Snyd og bedrag
Tror du, den danske velfærdsmodel kan holde til, at nogle får en ydelse uden at blive afkrævet noget som helst til gengæld?

”Det tror jeg, når vi får mulighed for at bevise, hvor lille dén gruppe faktisk er. Og gruppen bliver forhåbentlig endnu mindre, når vi viser mennesker tillid. Så vil der være en lille bitte restgruppe, som i sidste instans har meldt sig ud af samfundet, og ja, det ville jeg godt kunne acceptere som skatteborger."

Hun afviser, at manglende krav til de arbejdsløse vil gå ud over deres motivation til at komme i arbejde.

”Jeg har været chef i rigtig mange år, og det har vist mig, at motivation handler om tillid. De sidste 10-15 år er beskæftigelsespolitikken kørt ud af en sti, hvor vi tror, at de ledige snyder, bedrager og ikke gider. Det er dét, som går ud over motivationen," siger Josephine Fock.

Halvér genoptjeningsperioden
Et andet spørgsmål, der kommer til at præge valgkampen, er spørgsmålet om hurtigere genoptjening af retten til dagpenge. Alternativet har endnu ingen officiel dagpengepolitik, men i Altingets og DR's kandidattest svarer 84 procent af partiets kandidater, at de er helt eller delvist enige i, at man hurtigere skal kunne genoptjene retten til dagpenge. Også når det gælder aktuelle spørgsmål som social dumping og øremærket barsel til fædre, er kandidaterne klare i spyttet.

Alle støtter de, at virksomheder underlægges kædeansvar, og næsten fire ud af fem kandidater går ind for, at en større del af barselsperioden øremærkes til faderen.

Artiklen fortsætter under grafen.

Grafen viser besvarelser fra Alternativets folketingskandidater i Altinget og DR's kandidattest. Ved gennemgangen havde 49 ud af 62 kandidater (79 procent) udfyldt testen. Se spørgsmålsformuleringerne i fuld længde i boksen til højre.

I Altingets vægtede gennemsnit af meningsmålinger for april – udarbejdet af professor Søren Risbjerg Thomsen – står Alternativet til at få 1,5 procent af stemmerne.

Det kræver to procent af stemmerne, hvis et parti skal vælges ind i Folketinget.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

,

Forrige artikel Landmænd vinder over staten i randzone-slagsmål Landmænd vinder over staten i randzone-slagsmål Næste artikel Thorning om synagoge-overvågning: Jeg gengav de oplysninger, jeg fik Thorning om synagoge-overvågning: Jeg gengav de oplysninger, jeg fik