Kommission: Send mere velfærd i udbud

ANBEFALINGER: Produktivitetskommissionen er kommet med sin sidste delrapport om offentligt-privat samarbejde. Det skal vi have meget mere af, mener kommissionen. Læs anbefalingerne her.

Konkurrence er godt, og mere konkurrence er endnu bedre. Det regnes for almindelig snusfornuft på universiteternes økonomiske institutter og blandt medlemmerne i regeringens Produktivitetskommission.

Kommissionens sjette og sidste delrapport fokuserer på offentligt-privat samarbejde i form af blandt andet udbud og partnerskaber. Udgangspunktet er, at konkurrence om løsning af både offentlige anlægsopgaver, serviceopgaver og almindelige indkøb fremmer produktiviteten i den offentlige sektor.

Kommissionen kommer på den baggrund med en lang række anbefalinger, som efter kommissionens mening vil fremme konkurrencen om de offentligt forankrede opgaver og dermed produktiviteten.

Blandt andet lægges der op til, at kommunerne selv skal have lov til at bestemme, om folkeskolen skal sættes i udbud. Samtidig anbefaler kommissionen, stik imod regeringens politik, at man helt dropper eksempelvis sociale klausuler i offentlige udbud.

En central pointe er, at det ikke nødvendigvis er en ubetinget fordel, at private aktører løser opgaverne. Det afgørende er, at de får mulighed for at byde ind for på den måde at fremme konkurrencen.

"Ved udbud er det ikke afgørende, om det er en privat eller en offentlig aktør, der får opgaven. Det afgørende er, at opgaven bliver udsat for konkurrence. Det er det, der får leverandørerne til at være effektive," siger formand for Produktivitetskommissionen Peter Birch Sørensen.

Visse opgaver ligger naturligt i den offentlige sektor. Politi, forsvar og domstole er decideret uegnede til at udlicitere til private. Men de fleste offentlige serviceydelser kan ifølge Peter Birch Sørensen produceres i privat regi.

Et særligt fokus lægger kommissionen på de mere 'bløde' offentlige serviceopgaver som ældreplejen og folkeskolen.

"Der er ingen garanti for, at alt går godt, hvis bare opgaven udføres af det offentlige selv. Uanset hvem, offentlig eller privat, der producerer service, skal opgaven være klart beskrevet, og der skal føres løbende tilsyn med kvaliteten," understreger Peter Birch Sørensen.

Forrige artikel Thorning: S er et venstreorienteret parti Thorning: S er et venstreorienteret parti Næste artikel Analyse: Embedsmænd gemmer sig bag Djøf Analyse: Embedsmænd gemmer sig bag Djøf