Ny 3F-formand vil stoppe medlemsflugten

INTERVIEW: Fagforeningen 3F har mistet næsten hvert fjerde medlem på ti år. Den nye formand, Per Christensen, vil måles på, om han formår at stoppe medlemsflugten. Samtidig vil han forsøge at skrue op for kontakten til blå blok i Folketinget.

3F har mistet over 100.000 medlemmer over de sidste ti år. Det svarer til næsten hvert fjerde medlem. Samtidig er overenskomstdækningen faldende i flere af de brancher, som 3F organiserer. 

Hver for sig er der tale om gedigne udfordringer for enhver fagforening. Lagt sammen er der tale om et meget alvorligt problem for Danmarks største fagforening.

Derfor er 3F's nye formand heller ikke tvivl i om svaret, når han bliver spurgt om sin vigtigste opgave.    

"Organisering er den vigtigste opgave, vi overhovedet har. Vores styrke ligger i, at vi er mange. Vi er interessante for medierne, politikerne og andre organisationer, fordi vi er mange. Heldigvis er der stadig 320.000 medlemmer, der har valgt at stå hos 3F," siger Per Christensen.

På den netop overståede kongres vedtog 3F en ny organiseringsstrategi, der blandt andet handler om at blive bedre til at få fat på de unge elever og lærlinge allerede ude på erhvervsskolerne. 

Og Per Christensen er ikke bange af sig. Han vil ligefrem måles på, om han formår at sætte en prop i medlemsflugten.

"Jeg har en forhåbning om, at vi kan få vendt medlemsudviklingen de kommende tre år. Det er i hvert fald en af de ting, som jeg gerne vil måles på," siger Per Christensen. 

Uundgåeligt tab af medlemmer 
En god del af 3F's medlemstilbagegang har været uundgåelig og handler i virkeligheden om en positiv  udvikling. Medlemmerne uddanner sig simpelthen ud af 3F, fordi specialarbejderens og håndværkerens børn i stigende grad tager videregående uddannelser og ender som skolelærere eller jurister. 

Men der er ikke hele forklaringen. 3F har også tabt tusindvis af medlemmer til de såkaldt "gule fagforeninger", der med billige kontingenter samlet set har øget medlemstallet med over 100.000 personer det sidste årti, ifølge tal fra FAOS på Københavns Universitet. 

Andre har helt fravalgt at være medlem af en fagforening. I dag er hver tredje danske lønmodtager i arbejdstyrken slet ikke medlem af en fagforening, selv når man medregner de alternative fagforeninger. 

Samlet set betyder udviklingen, at de traditionelle fagforeningers organisationsgrad er faldet med ti procentpoint - fra 71 procent af arbejdsstyrken i 1995 til kun 61 procent i 2010. 

Endnu langt til tyske tilstande
Mange af de frafaldne medlemmer er fortsat dækket af fagbevægelsens overenskomster. Men overenskomstdækningen er som tidligere nævnt også under pres. 

I den private sektor faldt overenskomstdækningen fra 74 procent af de beskæftigede i 1997 til 71 procent i 2007.   

Og Per Christensen er bevist om, at det er en alvorlig glidebane for fagbevægelsen. I sidste ende kan organisationsgraden blive så lav, at fagbevægelsen selv beder politikerne om at ty til lovgivning om løn og arbejdsforhold, sådan som det sker i flere brancher i Tyskland i disse år.  

"Vi er meget, meget langt fra tyske tilstande i denne sammenhæng. Men det er ikke sådan, at vi ignorerer, at vi risikerer om nogle år at ende i en situation, hvor vi må bede politikerne om at tage over. Men vi vil ikke ende i den situation. Og det er også derfor, at vi nu i god tid går i gang med det forebyggende arbejde med at forbedre organiseringen," siger Per Christensen. 

Vil række hånden ud til blå blok 
Når det gælder lobbyarbejdet blandt politikerne, så vil Per Christensen forsøge i højere grad at holde kontakt til de blå partier i Folketinget.

Er der ting i 3F, som skal gøres anderledes?

"Jeg har tænkt mig at være meget åben over for, hvilke politiske kontakter jeg har. Jeg vil tale med de partier, der kan hjælpe os på vej, uanset om statsministeren har højhælede eller sorte sko på," siger Per Christensen. 

Det vil sige, at det også kan være Venstre eller Dansk Folkeparti, man skal prøve at arbejde tættere sammen med? 

"Jeg har ingen fine fornemmelser i den retning. Hvis jeg kan hjælpe vores medlemmer i en eller anden sammenhæng, så taler jeg med hvem som helst," siger Per Christensen.

Rød regering har gjort en forskel for 3F
Han mener dog ikke, at 3F burde have ageret anderledes op til sidste valg, hvor fagforeningen valgte at placere alle sine æg i S og SF's kurv. Blandt andet med "Skævt" kampagnen der tordnede imod VK-regeringen og Dansk Folkeparti. 

"Hvis jeg havde stået i en lignende situation, så ville vi have foreslået de samme initiativer. Jeg anerkender ikke præmissen om, at det hele er gået rigtig skidt med den nye regering. Vi har fået afsat mange penge til uddannelse, der kommer en ny beskæftigelsesindsats, og der bliver sat ind over for social dumping," siger Per Christensen.  

Som sine forgængere i formandsstolen i 3F er Per Christensen selv socialdemokrat, og han mener især, at man kan se forskel på den nuværende og den tidligere regering, når det gælder spørgsmålet om social dumping. 

 "Jeg er rigtig stolt af, at Helle Thorning-Schmidt for alvor har fået social dumping på dagsordenen. Der havde vi ti års tørke med Anders Fogh og Lars Løkke, hvor der ingenting skete for at dæmme op for social dumping," siger Per Christensen og tilføjer:   

"Jeg vil simpelthen ikke acceptere, at vores velfærdssamfund bliver eroderet af unfair konkurrence på arbejdsmarkedet. Det gælder både i forhold til vores medlemmer og i forhold til de virksomheder, som må finde sig i, at de risikerer at blive udkonkurreret af unfair løndumping," siger Per Christensen. 

Ny energi til organisationen 
Han blev ny formand i 3F efter en noget broget proces frem mod kongressen, hvor den tidligere formand Poul Erik Skov Christensen endte med at trække sig med henvisning til helbredet efter en hjerteoperation.  

Der var ellers lagt op til et kampvalg mellem ham og Jan Villadsen, der er formand for transportgruppen. Da Poul Erik Skov Christensen trak sig, gjorde Jan Villadsen det samme. 

Det banede vejen for, at Per Christensen kunne vælges som ny formand uden modkandidat.

Er der nogle skår, som skal klinkes internt i 3F efter denne proces? 

"Det fornemmer jeg ikke. Vi har haft gruppemøder i forbindelse med vores kongres, og der er jeg blevet utroligt godt modtaget alle steder. Også hos transportgruppen. Så jeg har ingen fornemmelse af, at vi efter kongressen skal bruge tid på at klinke nogle skår," siger Per Christensen.

På hvilken måde adskiller du dig fra jeres tidligere formand Poul Erik Skov Christensen?  

"Jeg er ikke Poul Erik, og Poul Erik er ikke mig. Nogle af de styrker, jeg har, er, at jeg er god i dialogen og til at arbejde på tværs i organisationen. Ikke at Poul Erik ikke har været det. Men han har gjort det på sin måde. Jeg tror, at jeg vil kunne bibringe organisationen noget ny energi på samme måde, som når der kommer ny træner på et fodboldhold," siger Per Christensen. 

Forrige artikel Folketinget kommer på Facebook Folketinget kommer på Facebook Næste artikel Tyrkiet tvivler på EU-medlemskab Tyrkiet tvivler på EU-medlemskab