Flere ressourcer til SKAT i 2011

FINANSLOV 2011: SKAT får over 200 mio. kr. og næsten 500 årsværk mere i 2011 end først planlagt, viser regeringens finanslovsforslag. Men allerede fra 2012 skal sparekniven svinges igen.

Der bliver flere penge og mere mandskab at rutte med i SKAT næste år, end det oprindelig var planlagt.

Det er i hvert fald oplægget fra regeringen, der tirsdag i denne uge fremlagde sit forslag til finanslov for 2011.

Forslaget viser således, at regeringen budgetterer med en bevilling på 3,78 mia. kr. til SKAT i 2011 - over 200 mio. kr. mere end budgettet for 2010. Dermed bliver der også råd til flere medarbejdere - forslaget viser således, at det samlede antal årsværk i SKAT i 2011 forventes at blive på 6.319, mens budgettet for 2010 kun siger 5.995.

Tendens midlertidigt brudt
Dermed bliver den generelle udvikling i bevillingerne til SKAT midlertidigt brudt i 2011. I de sidste mange år har regeringen således arbejdet på effektiviseringer og dermed besparelser i SKAT, bl.a. som følge af, at staten for få år siden overtog hele skatteinddrivelsesopgaven fra kommunerne.

Besparelserne har indtil videre primært skullet finde sted ved naturlig afgang i SKAT. Ifølge kontorchef i SKAT Jens Madsen skyldes den øgede bevilling i 2011 nu ganske enkelt, at denne naturlige afgang på det seneste har været mindre end først antaget:

"I 2011 er der en midlertidig overtallighed - en forventning om, at vi vil være lidt flere, end det oprindelig var forudsat. Og det er der så på forslaget en ekstra bevilling til. De ekstra ressourcer vil vi så sætte ind på gode formål. Men vi har fortsat en målsætning om effektivisering, som primært skal ske ved naturlig afgang," siger han.

Skal bruges til indsatsområder
Venstres skatteordfører Mads Rørvig er glad for de ekstra ressourcer til SKAT. Han ønsker dem sat ind på nogle af de områder, som regeringen i de seneste måneder har varslet særlige indsatser - f.eks. øget fokus på inddrivelse af skatterestancer, beskatning af multinationale selskaber og bekæmpelse af sort arbejde:

"Ekstrabevillingen vil sætte fokus på de her ting - men nu skal vi jo se, hvad vi præcist aftaler hen over efteråret, og hvordan midlerne skal prioriteres. Det handler selvfølgelig ikke kun om medarbejdere, men også om at finde de rigtige og kompetente medarbejdere til opgaverne i SKAT," siger han.

På venstrefløjen er begejstringen over finanslovens bevillinger til SKAT imidlertid til at overse. SF's skatteordfører Jesper Petersen glæder sig ganske vist over, at effekten i 2011, men kritiserer fortsat den generelle tendens til færre bevillinger og færre medarbejdere:

"Regeringen fastholder jo, at de vil fortsætte med at afskedige folk i SKAT. Det kan godt være, der nu er 500, som de egentlig ville have afskediget, men nu får lov at beholde deres job et år mere - men regeringen fastholder målet om at nedbringe antallet af medarbejdere i SKAT over de næste tre år. Med alle de løfter, som Troels Lund Poulsen har udstedt, kan jeg godt forstå, hvis SKAT river sig i håret, når de ser, hvor langt bevillingen på længere sigt skal ned," siger han.

Større besparelser fra 2012
Finanslovsforslaget viser da også, at besparelserne i SKAT ingenlunde er aflyst, når man ser på 2012 og årene derefter. Allerede i 2012 budgetteres der således med en bevilling på 3,46 mia. kr. og kun knap 5.800 medarbejdere. Det betyder en besparelse på 300 mio. kr. og over 500 medarbejdere i forhold til 2011, og i 2014 forestiller regeringen sig en bevilling på kun godt 3 mia. kr. og godt 5.000 medarbejdere. Det er næsten 1.300 færre medarbejdere end i 2011.

Oven i købet er budgettallene for årene 2012-14 i dette års finanslovsforslag noget lavere, end de var for samme periode i sidste års finanslovsforslag.

Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup kritiserer besparelserne i de kommende år voldsomt og mener, de vil gå ud over kvaliteten af SKATs arbejde:

"Indtil videre har vi til gode at se de effektiviseringer, som regeringen taler om. Det har indtil videre kun været fugle på taget. Men alligevel vil de reducere i SKAT og barbere yderligere i både 2012, 2013 og 2014. Det giver jeg ikke meget for," siger han.

K ikke bekymret
De videre besparelser bekymrer imidlertid ikke den konservative skatteordfører Mike Legarth. Selv om han også er glad for de ekstra ressourcer i 2011, mener han, at der vil blive plads til yderligere effektiviseringer i fremtiden:

"Til den tid vil vi på anden måde have styrket indsatsområderne ved hjælp af interne omlægninger. Så vil vi komme ind i et naturligt forløb, og så vil vi fortsat kunne effektivisere med naturlig afgang," siger han.

Herunder: Graf over udviklingen i årsværk i SKAT og tal over både bevillinger til SKAT og årsværk i SKAT. Kilde: Regeringens forslag til finanslov for 2011. Tallene for 2008 og 2009 er regnskabstal, tallene for 2010-2014 er budgettal.

Forrige artikel Små ejendomsmæglere blæser på nyt energikrav Små ejendomsmæglere blæser på nyt energikrav Næste artikel Avisernes reaktioner på finanslovsforslaget