Vi har ikke brug for at opfinde nye affaldssystemer

DEBAT: Vi skal effektivisere vores affaldssystem, men vi skal ikke genopfinde den dybe tallerken, når vi allerede har et velfungerende affaldssystem, skriver Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

Skal man tro det nye finanslovsforslag, har regeringen atter "sat kursen mod grøn omstilling". Det betyder nok, at den længe ventede ressourcehandlingsplan kan være på trapperne.

Planen skal sikre mere genanvendelse og bedre udnyttelse af vores affald, øge fokus på genanvendelse hos forbrugerne og forbedre indsamlingen af elektronikaffald helt ud til forbrugerne. Alt sammen vigtige skridt på vejen til et mere bæredygtigt samfund med nye arbejdspladser, eksportvenlige teknologier og styrket konkurrenceevne som sidegevinster.

Vi skal effektivisere 
Men det er ikke ligegyldigt, hvordan regeringen griber den grønne omstilling an. For ønsker vi den stærkest mulige ressourcepolitik og den miljøøkonomisk mest forsvarlige affaldsindsamling, så er vi bedst tjent med at effektivisere vores borgernære og velfungerende affaldssystem frem for at bygge ovenpå og indføre helt nye modeller i affaldshåndteringen.

Det gælder for eksempel på området for elektronikskrot, som finanslovsforslaget nævner specifikt. Igennem det sidste års tid har Miljøstyrelsen gennemført en række projekter, hvor man undersøger forskellige muligheder og modeller, som kan sikre større indsamling af elektronikskrot både fra erhvervslivet og fra de private borgere. Her er eksempelvis tale om modeller til pant- og ressourceordninger, miljøallokeringsmodeller og tvungne indsamlingsordninger i butikker. Interessen fra myndighedernes og politikkernes side har især rettet sig imod indførsel af mere eller mindre tvungen butiksindsamling - dvs. at gøre det muligt for forbrugerne for at aflevere deres gamle brødristere, mobiltelefoner eller badevægte i det lokale supermarked.

Men det kan kun føre til, at man indfører ”hovsaløsninger”, og vi har i Dansk Erhverv endnu ikke fået én eneste god forklaring på, hvorfor butikkerne dog skal tvinges til at håndtere elektronikskrot og de facto fungere som skrotpladser. Det undrer os såre, at den eneste model, som ikke rigtig diskuteres, er, hvordan vi effektiviserer vores allerede rimeligt effektive affaldssystem uden overbygninger af nye ineffektive og ressourcekrævende modeller. Hvis vi skal have en mere effektiv indsamling, bør vi starte med at få et præcist overblik over, hvordan affaldet bevæger sig i vores samfund for at vurdere potentialet for en øget indsamling i forhold til en indsats. Derefter bør vi åbent diskutere, om affaldsaktørerne kan samle mere effektivt ind. Vi har for eksempel 98 kommuner, som samler affald ind på forskellig vis. Tallene peger på behovet for nogle klare retningslinjer, som sikrer indsamling efter ”best practice”-metoder og dermed en effektivisering.

Mere administration 
En butiksindsamling vil ikke øge indsamlingsgraden væsentligt, for borgerne afleverer faktisk allerede det meste elektronikskrot korrekt og smider det ikke bare ud i skraldespanden. Så med et nyt indsamlingssystem opnår vi derfor kun en uoverskuelig administration i butikkerne og en øget miljøbelastning fra de lastbiler, som skal køre rundt til butikkerne for at afhente skrottet. Det er mere effektivt at indsamle via de indsamlingskanaler, der allerede fungerer fra relativt få indsamlingssteder. Butiksindsamling medfører blot en ulogisk spredning af affaldet til flere indsamlingssteder, for at det blot skal samles ind igen.

I stedet for at gribe til drastiske ændringer som butiksindsamling bør vi i stedet udvide vores nuværende indsamling ved at samle elektronik ind, hvor borgerne bor. Flere og flere kommuner indsamler elektronikskrot hos borgerne, og man betaler for det over dagrenovationen. Vi har lavet en befolkningsundersøgelse, som viser, at mere end 90 procent af befolkningen vil foretrække at aflevere affald ved husstanden frem for at skulle bringe det til en butik.

Så når regeringen nævner mere genanvendelse og bedre affaldsudnyttelse igennem et styrket samarbejde med virksomhederne, så er Dansk Erhverv meget enig. Det er vigtigt, at vi får genanvendt vores affald optimalt. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi gør det på den rigtige måde og ikke prøver at genopfinde den dybe tallerken, hvis vi kan nøjes med småjusteringer af det velfungerende affaldssystem. 

Forrige artikel Politik forklædt som videnskab Næste artikel Kampen om skoven