Venstre: Regeringen vil ikke dele det grønne rampelys

DEBAT: Venstre har sat flere aftryk på den grønne politik den seneste tid, selvom regeringen nødig vil indrømme det. Det gamle landbrugsparti går også op i miljø og klima, skriver Jacob Jensen.

Af Jacob Jensen (V)
Miljøordfører og næstformand i Region Sjælland 

Den socialdemokratiske regering har sammen med sine støttepartier for nyligt præsenteret finansloven for 2021. Det er en finanslov med mange grønne tiltag, og det er Venstre, på trods af at være oppositionsparti, ikke bleg for at anerkende.

Regeringen har afsat flere milliarder til grøn omstilling, herunder 888 millioner kroner til at forbedre biodiversiteten i Danmark fra 2021-2024. Det er godt gået.

I Venstre mener vi dog bestemt, at begge sider af Folketinget har medvirket til resultatet. Jeg er derfor glad for at se, at flere grønne organisationer også husker at kreditere Venstre, når de blandt andet roser tiltagene vedrørende oprensning af generationsforureningerne og prioriteringen af bedre biodiversitet. For selvom regeringen måske ikke vil være de første til at indrømme det, så har Venstre haft indflydelse.

En del af årsagen
Tilbage i juni pålagde Folketinget regeringen, efter ønske fra Venstre og SF, at arbejde for hurtigst muligt at finde nødvendig finansiering til oprydning af generationsforureningerne med udgangspunkt i regionernes faglige prioritering. Det skete i en såkaldt vedtagelsestekst.

Og i forbindelse med åbningen af folketingsåret 2020-21 fremlagde Venstre et beslutningsforslag med formålet at pålægge regeringen inden udgangen af 2020 at finansiere og igangsætte første fase af oprydningen af de ti generationsforureninger. Venstre kaldte også miljøminister Lea Wermelin i samråd om sagen for at skabe endnu mere fokus på problemstillingen. Og ikke mindst satte vi selv 250 millioner kroner af på Venstres finanslovsudspil for 2021 til igangsættelsen af fase ét, hvilket flugter med regionernes plan.

Så noget har Venstre altså gjort. Og vi er glade for at se, at det har virket. For nyligt anerkendte også lederen i Weekendavisen, at jeg som miljøordfører var en del af årsagen til resultaterne.

Glad for finansloven
Og også når det kommer til biodiversitet, har Venstre været på banen. Da miljøministeren udskød forhandlingerne om en natur- og biodiversitetspakke, fremsatte Venstre et beslutningsforslag med hensigten at pålægge regeringen at indkalde til forhandlinger inden udgangen af 2020. Presset fra både støttepartier og oppositionen mundede ud i, at miljøministeren alligevel valgte at indkalde til forhandlinger.

Desværre har Venstre måttet stå uden for forhandlingslokalet, selvom vi selv har afsat penge på vores finanslovsudspil, men vi er trods alt glade for at se, at regeringen rykker på området.

Det kan godt være, at den socialdemokratiske regering og dens støttepartier meget nødigt vil dele det grønne rampelys med Venstre. For kan det virkelig være rigtigt, at det gamle landbrugsparti i 2020 også kan gå op i miljø, klima og grøn omstilling? Ja, det kan det heldigvis.

Derfor var vi også glade for at se regeringens grønne finanslov. Politik fungerer trods alt allerbedst, når vi kan holde hinanden i ørerne på tværs af Folketinget. Det er sådan, vi skaber de bedste resultater for både danskerne og miljøet.

Forrige artikel Økologisk Landsforening: Vi skal bryde med nutidens landbrug Økologisk Landsforening: Vi skal bryde med nutidens landbrug Næste artikel Verdens Skove: Naturreservater skal være så store som muligt Verdens Skove: Naturreservater skal være så store som muligt