V: Dansk grundvand er i rigtig god form

DEBAT: Det er lodret forkert at påstå, at standarden af vores grundvand er faldende, eller at vi skal  være bekymrede for fremtidens vandressourcer. Skræmmekampagnerne må stoppe, skriver Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen.

Af Erling Bonnesen
MF og miljøordfører for Venstre

Vores grundvand er i god form, selvom det jævnligt forsøges fremstillet som det stik modsatte. 

Der er desværre en tendens til, at der bliver skrevet og talt med udgangspunkt i skræmmebilleder, når det kommer til vores grundvand. Blandt andet har jeg hørt Socialdemokratiet uden hold i virkeligheden udtale, at regeringen omgående må gribe ind og standse den igangværende forurening af drikkevandet. Det er skræmmekampagne. 

Det er meget magtpåliggende for mig, som Venstres miljøordfører, at få bragt faktuel viden ind i debatten – for det er i den grad tiltrængt! Sandheden er jo, at dansk grundvand er i rigtig god form, og vores drikkevandsressourcer rundt omkring i Danmark er sikret godt.

Lokale aktører har helt styr på udfordringerne
Siden indførsel af miljøregulering i 70’erne og 80’erne har der været en positiv udvikling i vandkvaliteten. Nitratkoncentrationen i vandet faldt i takt med, at landmændene blev bedre til at udnytte kvælstof i marken. Ifølge GEUS har det faktisk betydet, at nitratindholdet i det overvågende grundvand er faldet med op til 40 procent siden 80’erne. 

I dag har vi således en situation, hvor mere end 99 procent af det grundvand, som indvindes af de danske vandværker, har en koncentration under grænseværdien for nitrat og med en fortsat faldende tendens. Det ser altså rigtigt fornuftigt ud.

Der er steder i landet, hvor der er udfordringer i forhold til vores drikkevand. Men de udfordringer bliver der taget hånd om. 

Det er selvfølgelig afgørende, at vi tager os af de udfordringer, der kan være lokalt, hvor nitratindholdet undtagelsesvist måtte være for højt. Det er områder, der geologisk er særligt sårbare. Her har vi i Danmark et helt særligt setup, hvor kommuner i samarbejde med vandværker og lodsejere indgår dyrkningsaftaler, der sikrer de lokale drikkevandsinteresser. 

Generelt kan borgerne sove roligt om natten. 

Vores børnebørn er også sikret rent vand
Slutteligt vil jeg gerne aflive en myte. Mange danskere har siden landbrugspakken fået en opfattelse af, at der nu sker en forværring af grundvandets kvalitet i forhold til nitrat, fordi landmændene har fået adgang til at kunne gødske til et økonomisk optimalt niveau. 

Det er korrekt, at vi har givet adgang til øget gødskning, men man glemmer desværre at fortælle, at der faktisk også indgår en række miljøkompenserende tiltag i landbrugspakken, som sikrer grundvandet på en mere præcis måde end i dag.

Landbrugspakken gør fundamentalt op med, at alle arealer skal reguleres ens. I stedet skal der ske en indsats, hvor der er behov for det. På grundvandsområdet vil det sige, at man målretter indsatser som for eksempel skovrejsning og etablering af efterafgrøder til de steder, hvor der er behov. Det kan være, hvor grundvandet dannes.

Det betyder, at grundvandet også i fremtiden vil blive beskyttet, men på en langt mere intelligent og målrettet måde end tidligere. 

Med landbrugspakken har vi skabt en mere moderne regulering, hvor vi bringer konkret viden i spil om de områder, hvor grundvand dannes, og hvor der måtte være behov.

Mængden af kompenserende tiltag udregnes af GEUS, og derfor synes jeg godt, at man kan tillade sig at kalde Socialdemokratiets udtalelse om, at regeringen omgående må gribe ind og standse den igangværende forurening af drikkevandet, for skræmmekampagne. 

Sandheden er jo, at vi alle ønsker rent vand i hanerne, og at det danske grund- og drikkevand er i rigtig god form.

 

Forrige artikel Kabell: Skal det koste 19 milliader i skader, før regeringen hjælper mod stormflod? Kabell: Skal det koste 19 milliader i skader, før regeringen hjælper mod stormflod? Næste artikel Agrobalance-direktør: Klima, miljø eller begge dele? Agrobalance-direktør: Klima, miljø eller begge dele?