Skyd ikke budbringeren, Connie

DEBAT: SF er ikke imod energibesparelser, som miljøministeren påstår. Jeg peger blot på, at kvotesystemet udvander privates energibesparelser, skriver Anne Grete Holmsgaard (SF).

Anne Grete Holmsgaard,
Klima- og energiordfører, SF

Du milde himmel. Hvorfor dog skyde på SF og mig for noget, der ikke passer: At vi modarbejder energibesparelser og kampagnen "1 ton mindre"? SF har i årevis kæmpet for energibesparelser - også når andre mente, at det var vildt usexet.

Vi var, tør jeg godt sige, primus motor i, at der faktisk blev lavet en energispareaftale i 2005, der var betydelig mere ambitiøs end regeringens udspil. Er du i tvivl, så spørg din kollega, Flemming Hansen.

Så brug hellere det skarpe skyts på de af dine ministerkolleger, der uafladeligt står med foden på bremsepedalen. Samme dag, som "1 tons mindre" kampagnen blev skudt i gang, sagde din egen regering nej til at omlægge registreringsafgiften på nye biler.

I holdt hånden over benzinslugerne
Vi havde foreslået en simpel løsning, hvor det bliver billigere at købe biler, der kører langt på literen og tilsvarende dyrere at købe benzinslugere. Men, nej tak, lød det, selv om både du og jeg ved, at transportsektorens udslip af CO2 i dag er 25 % højere, end det var i 1990.

Den vækst kan ganske enkelt ikke skæres ned, med mindre der er vilje til politisk handling. Indtil videre har denne bestået i, at I har fjernet passagerafgiften på fly, hvilket ifølge jeres egne tal vil få flytrafikken til at stige med 4 %.

Da vi for 2 måneder siden foreslog at afsætte penge til energirigtig renovering - og til at etablere et videnscenter, hvor arkitekter, ingeniører, bygherrer, håndværkere og kommunale sagsbehandlere kan få den nyeste viden om energirigtigt byggeri, var svaret det samme: Nej tak.

Det var dog ellers et tiltag, der kunne have bidraget ganske betragteligt til at nedbringe energiforbruget. Måske synes du i al hemmelighed, at det er et meget fornuftigt forslag.

Det er i hvert fald soleklart, at det ville være en stærk håndsrækning til alle os, som kampagnen opfordrer til at spare på energien. For hvor er det lige vi går hen for at få praktiske råd?

Regeringen er din bremsepedal
Da vi i oppositionen i december ville have Danmark til at melde ud om, EU bør gå efter at reducere sit CO2-udslip med 30 % (i 2020) var svaret larmende tavshed.

Først i allersidste øjeblik lykkedes det - på krav fra oppositionen - at få Danmark til at tilslutte sig forslaget om at reducere udslippet med 30 %.  30 % er den reduktion, EU selv betragter som nødvendig, hvis der blot skal være 50 % chance for at undgå faretruende global opvarmning.

Jeg anklager ikke dig. Du havde sikkert gerne set hurtigere og mere konsekvent handling. Men det var ikke os, du stødte dig på. Det var din egen regering og dens bremsepedaler.

Min "brøde" består - i dine øjne - i at sige en ubekvem sandhed: At din og min besparelse ikke batter meget, hvis vi ikke samtidig sænker energisektorens CO2-kvoteloft.

Den sammenhæng er det svært for mange at gennemskue, men den er desværre helt reel. Det ved du godt.  

Betyder det så, at vi ikke skal spare? Nej, naturligvis ikke. Vi skal spare på energien og i det hele taget vænne os til at betragte energi som en sparsom ressource.

Men det er vel ikke for meget forlangt, at regeringen også gør noget. Det er dog de politiske beslutninger, der er helt og aldeles afgørende for, om vi får lavere energiforbrug og mere vedvarende energi.

1 ton per dansker havde været rimeligt
Du kunne f.eks. have overtalt fire andre ministre til (f.eks. trafik, energi, skat og bolig) til hver især at fremlægge forslag om, hvordan de vil spare 1 mio. ton CO2 hver især - i alt 5 mio. tons CO2 svarende til 1 ton for hver dansker.

Eller du kunne have lovet, at regeringen vil sænke kvoteloftet i takt med, at den almindelige borger sparer på energien.

Opgaven er hastende. Sidste år steg Danmarks CO2-udslip for første gang i mange herrens år med næsten 3 %.

Der er stort set ikke opstillet vindmøller under denne regering, og udsigten for 2007 er ligeså mager - selv om vi har en klar aftale fra 2004 om, at der skal udbygges med vind.

Her sidder du faktisk selv med ansvaret for, at der udlægges pladser nok til vindmøller. Men det er endnu ikke sket.

Ja, undskyld mig, men du retter altså kanonen den forkerte vej, når du skyder på budbringeren. Gå dog hellere i flæsket på dine egne kolleger, der indtil videre ikke har præsteret meget andet end flotte taler.

Du ved jo godt, at det er os i oppositionen, der er dine bedste allierede, hvis det virkelig skal lykkes at komme ud af stagnationssumpen, hvor Thor Petersen, din egen partiformand, skatteministeren og DF står på bremsepedalen og helst vil have, at der sket så lidt som muligt.

 

Forrige artikel DN: Fødevareministeren svigter naturen Næste artikel DN fastholder kritik af Fingerplan