S-ordfører: Mit bud på Naturplan Danmark

DEBAT: Et nationalt naturnetværk, mere fokus på havnaturen og mod til at se klimatilpasning som en mulighed for at skabe nye naturtyper. Sådan lyder miljøordfører Torben Hansens (S) forslag til regeringens Naturplan Danmark.

Af Torben Hansen
Miljøordfører, Socialdemokraterne 

Jeg er den lykkelige, og indrømmet lidt nørdede, ejer af et eksemplar af Wilhjelmudvalgets rapport, "En rig natur i et rigt samfund", fra 2001. I rigtig hardcopy. Ingen udprintede sider her. Det er vel nærmest et samlerobjekt. Fyldt med mine overstregninger, gule sedler og noter. Men vigtigst af alt er den fyldt med håb, analyser, og anbefalinger til, hvordan vi kan udfolde et natursyn, der knivskarpt balancerer mellem fri fabulerende natur og erhvervenes og borgernes muligheder for jobs og fritidsaktiviteter.

Skåret ind til benet var Wilhjelmudvalgets budskab, at naturen har for lidt plads. Vandet er forsvundet. Næringsstoffer forurener. Invasive arter spredes. For mange pesticider i vores omgivelser. Det sætter biodiversiteten under pres.
I dag, mere end 12 år efter udvalgets anbefalinger, er arbejdet med at få sat flueben ud for udvalgets mange væsentlige anbefalinger ikke tilendebragt. Analysen af, hvorfor det forholder sig således, kan der siges meget om, men det er næppe produktivt i forhold til det, sagen virkelig drejer sig om. Naturens tilstand og vores fælles forpligtelse til at gøre det endnu bedre.
Med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger og den kommende Naturplan Danmark synes jeg, at der grund til spirende forårsoptimisme på naturens vegne.

Fondspenge skaber ny natur
Natur- og Landbrugskommissionens 44 anbefalinger og deres 144 forslag til at sætte handling bag ordene er et hovedværk, intet mindre. Regeringen er i fuld gang med at udrulle forslag og anbefalinger, blandt andet i vækstplaner. Og helt konkret blev en af kommissionens anbefalinger, den nationale naturfond, virkeliggjort med finansloven for 2014. Sammen med den statslige halve milliard skal Villum Fonden og Aage V. Jensens fonde have en meget stor tak for at sikre den uafhængige fond 875 millioner kroner til at skabe ny natur.

Næste vigtige skridt er så, når vi senere på året fremlægger Naturplan Danmark. For Socialdemokraterne er hensigten klar. Vi vil skabe en overordnet strategisk ramme, så vi både bevarer og udbygger naturens mangfoldighed.
Der er store forventninger til "Naturplan Danmark". dem vil vi søge at leve op til. Ikke af hensyn til organisationerne, men af hensyn til den helt grundlæggende etiske og moralske forpligtelse til at sikre naturen i bred forstand for vores efterkommere.

Nationalt naturnetværk skal indfri forpligtigelser
Hvilke pejlemærker ser jeg gerne i en kommende Naturplan Danmark?
Socialdemokraterne vil arbejde for at binde naturen bedre sammen gennem et nationalt naturnetværk. Groft sagt, så er udfordringen vest for Valby Bakke nemlig den, at søer, moser og småskove ikke er bundet sammen af såkaldte grønne korridorer. Det gør, at arter har svært ved at sprede sig fra naturområde til naturområde, og leveområderne er for små og for ringe.

Jeg er overbevist om, at vi med et nationalt naturnetværk kan forbinde vores
naturområder langt bedre og på den måde skabe unikke spredningsmuligheder for
sjældne og sårbare arter. Det vil sikre Danmark en mere varieret og rig natur, og
forhåbentlig bidrage til, at vi når den særlige forpligtigelse over for arterne i 2020, som desværre ikke blev indfriet i 2010. Et nationalt naturnetværk skal også ses sammen med den kommunale planlægning, da landets kommuner via respektive kommuneplaner har afgørende indflydelse.

Jeg synes også, det er vigtigt, at havnaturen og dens beskyttelse kommer til at fylde i Naturplan Danmark. Havene har været for langt nede på den politiske dagsorden og skal højere op. Årsagen til denne tidligere placering er måske den helt simple, at naturen under havoverfladen simpelthen ikke kan ses med det blotte øje, men det gør jo ikke den politiske forpligtigelse mindre.

Skovene er også et meget væsentligt område. Ikke alene har vi de politiske målsætninger om mere og bedre skov, men set i en sammenhæng med biodiversitet er skovene helt unikke, både som målsatte for natur og biodiversitet, men også som trædesten. Én af de mange trusler, der eksisterer mod naturmålsætninger, og som også skal adresseres i en national naturplan, er kampen mod invasive arter. Der kan sagtens argumenteres for, at indsatsen i dag er for fragmenteret. Det skal vi gøre op med. 

Klimaændringerne skaber muligheder
Naturplan Danmark skal selvfølgelig også forholde sig til klimatilpasningen. Vi har kun set begyndelsen til de udfordringer, der venter os. Derfor skal Danmarks natur ikke alene gøres mere robust over for følgerne af klimaændringerne, men vi skal også have mod til at se klimatilpasning som en mulighed for at skabe og udvide nogle af de naturtyper, der er i dag.

Arbejdet med Naturplan Danmark er spændende og definerende for fremtidens natur og for at sikre Danmark en varieret og rig natur. Det er vores mulighed for at skabe en ramme for et nationalt naturnetværk og et rent miljø, også til havs. Og forhåbentlig lykkes det os at få engageret endnu flere danskere til at være frivillige i naturen og gøre en indsats sammen med organisationerne, lokale laug og andre gode initiativer.

Bolden bliver givet op senere i år. Og jeg er overbevist om, at mange af mine med gult overstregede anbefalinger fra hhv. Wilhjelm og Jespersen-udvalgene sagtens kan tåle at være med i Naturplan Danmark.

Forrige artikel Genindfør den sunde fornuft Næste artikel Høegh: Vi må se på spildevandsudfordringen Høegh: Vi må se på spildevandsudfordringen