Råd: Dårlig miljøbeskyttelse præger Kjers første 100 dage

DEBAT: Kun ét af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) mange initiativer og tiltag er gået i retning af bedre miljøbeskyttelse, skriver Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd.

Af Christian Ege
Sekretariatschef i Det Økologiske Råd

Eva Kjer Hansens første 100 dage har været domineret af tiltag i forhold til landbrug, vandmiljø og natur – tiltag, som desværre alle på nær ét er gået i retning af ringere miljøbeskyttelse.

Venstre gik til valg på den såkaldte 16-punkts plan og har også efter valget tilkendegivet at ville gennemføre denne. Planen har til formål at øge den økonomiske vækst i landbruget og bryder med de sidste mange års miljøpolitik.

Blandt de vigtigste punkter er 1) forøget gødningsniveau – op til 100 procent af det økonomisk optimale, 2) flere svin pr. hektar, 3) stop for randzoner og 4) stop for efterafgrøder.

Flere af de tiltag, som foreslås droppet, stammer tilbage fra den forrige Løkke-regering i slutningen af 00’erne. Dette vil have negative miljøeffekter, og det tager ikke – i den form det hidtil er fremlagt - hensyn til, at Danmark skal efterleve EU's vandramme- og nitratdirektiver. Derfor vil det medføre større samfundsøkonomiske omkostninger, når Danmark skal efterleve disse. Med de kommende vandområdeplaner skal kvælstofudledningen således reduceres med 7.800 tons/år, men 16-punktsplanen øger den i stedet med 10.000 tons/år – det vil sige, at mankoen for at nå direktivets krav stiger med 10.000 tons.

Kun ét tiltag i positiv retning
Det eneste tiltag fra Eva Kjer Hansen, som trækker i positiv retning, er et forslag om mere urørt skov i statsskovene.

Der tegnede sig ellers i 2013-konturerne af en bred konsensus om anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen (NLK) om en målrettet regulering, der ville give landbruget lov til at sprede mere kvælstof på de robuste jorde, men mindre på de sårbare jorde. NLK understregede, at man ikke skulle fjerne den nuværende regulering, før det faglige grundlag for den nye regulering var klar.

Men nu har både landbruget og Venstre tilsyneladende forladt denne konsensus, fordi man er skræmt af den voksende tilslutning til organisationen Bæredygtigt Landbrug, som helt fornægter, at der findes miljøproblemer i landbruget.

Ingen overimplementering 
16-punkts planen bygger på, at der er sket en ”overimplementering” af EU-regler i Danmark. Men den såkaldte nabo-check rapport fra Cowi (udkast fra maj 2015) viser, at det ikke er tilfældet.

Rapporten viser, at dansk landbrugs nettoindtjening er på niveau med tilsvarende brug i nabolandene. Det er ikke miljøreglerne, men landbrugets store lånefinansierede investeringer, som betyder et lavere overskud end de tilsvarende brug i vores nabolande. Vandrammedirektivet foreskriver ikke samme krav til alle landmænd i EU, men derimod, at vandområder i EU skal have ”god økologisk tilstand”.

Det indebærer, at lande og regioner med intensivt jordbrug og sårbare recipienter nødvendigvis må stille skrappere krav til landbruget.

Sænk ikke reduktion af amoniak 
Eva Kjer Hansen forsøger også at få sænket Danmarks mål for reduktion af ammoniak. Men der er mindst fire grunde til, at Danmark fortsat bør reducere med 24 procent:

  • Danmark er det mest intensivt dyrkede land i Europa, og dansk natur er særligt ammoniaksårbar. Målsætningen er et led i opfyldelse af forpligtelserne i habitatdirektivet.
  • Der er voldsomme helbredseffekter af ammoniakforurening. Forskerne har beregnet, at de samfundsøkonomiske omkostninger ved disse helbredseffekter er 10 gange højere end omkostningerne ved at nedbringe forureningen. 
  • Danmark er allerede kommet langt med at opfylde målet, og beregninger viser, at fortsættes der med den nuværende indsats, vil man nå reduktionen i 2020.
  • Vi har en stærk miljøindustri, som laver ammoniakreducerende udstyr. Slækker vi målene, fjernes en del af markedet for miljøteknologien. De øvrige EU-lande får lige så skrappe ammoniakmål, men først efter 2020. Det åbner for eksport af dansk miljøteknologi, hvis vi rykker nu.

EU har da også fastslået, at Danmark ikke kan slå bak nu, men Eva Kjer Hansen har ikke opgivet.

Forrige artikel Professor: Landbruget kan regulere sig selv Professor: Landbruget kan regulere sig selv Næste artikel Ornitologer: Er regeringens naturpakke fyldt med varm luft? Ornitologer: Er regeringens naturpakke fyldt med varm luft?