Miljøministeriet i det 21. århundrede

DEBAT: Miljøministeriet skal åbnes op, og aktørerne inddrages tidligere. Det er blandt miljøminister Ida Aukens visioner for fremtidens miljøpolitik.

Af Ida Auken (SF)
Miljøminister

Tidligere på året konkluderede DI, LO og en række kommunikationsbureauer, at det var blevet nemmere at få adgang til en række ministerier, herunder Miljøministeriet. Det syntes de var et problem. Sådan ser jeg det overhovedet ikke. Fra jeg satte mig i ministerstolen, har det været en prioritet at få åbnet ministeriet. Vi ligger nemlig ikke inde med svarene på alle spørgsmål. Derfor tager vi meget gerne imod gode ideer og løsningsforslag, hvor end de kommer fra.

Da jeg blev minister, tog jeg initiativ til ”Aktiv miljødialog – Åbent ministerium” for at involvere og samarbejde med omverdenen om udviklingen af fremtidens miljøpolitik. Det gjorde jeg, for at vi skulle blive endnu bedre til at snakke med flere og andre end dem, vi ”plejer” at snakke med. Vi skulle gå fra at være bremseklods til at være katalysator.

Vi skal udvikle fremtidens miljøpolitik sammen med dem, som politikken handler om. Åbenhed, dialog og inddragelse er derfor nøgleord for det Miljøministerium, jeg ser for mig i det 21. århundrede.

Pilotprojekt om klimatilpasning
Vores projekt med klimatilpasning var et pilotprojekt. Miljøministeriet åbnede sig og gik i dialog med 13 forskellige organisationer og virksomheder om et klimatilpasningspartnerskab. Målet var at komme hele vejen rundt, og få mange input til, hvordan vi på bedste vis klimasikrer Danmark.

I stedet for at ekskludere omverdenen og kun benytte os af ministeriets egne dygtige embedsmænd, gik vi til 13 forskellige organisationer og virksomheder lige fra Forsikring & Pension til Danske Anlægsgartnere. Resultatet blev rigtig godt. Vi etablerede bl.a. et gratis klimatilpasningstjek for private borgere. Aftalen udløb i sommer. Men først valgte samtlige af vores samarbejdspartnere og ca. 190 af deres medlemsvirksomheder at forlænge aftalen året ud. Og brancheorganisationerne har netop sagt, at de vælger at forlænge tilbuddet igen, så danskerne også i 2014 vil kunne få et gratis klimatilpasningstjek.

Indragelse og involvering
I Miljøministeriet byder vi omverdenen velkommen tidligt i vores arbejde. Inden tingene er mejslet i granit. På den måde opstår der en frugtbar synergi, som giver et bedre slutresultat. Arbejdet med vores friluftspolitik er også et godt eksempel på dette. Her mødtes f.eks. 300 grønne til et stormøde i opstartsfasen for at tegne linjerne. Arbejdet med at få skabt mere genanvendelse i Danmark kan også kun lykkes gennem mere inddragelse og involvering.

Et aktuelt eksempel er et hold kreative frivillige fra organisationen DANSIC, der for et par uger siden gik sammen for at løse ressourceudfordringen. De foreslog bl.a. en ny grøn valuta, Green Coins, som man optjener gennem mere genanvendelse. Disse ideer kan der udvikles videre på bl.a. via den sociale virtuelle platform TAGDEL. Her er der ikke kun udfordringer om miljø, men også om transport, uddannelse, sundhed mv. Det hænger jo ofte også sammen. Miljø er ikke længere en isoleret størrelse, men f.eks. en del af en transportløsning.

Fremtidens miljøpolitik er ikke noget, som skal forvaltes og besluttes i et lukket ministerium. Det skal foregå i dialog med borgere, foreninger og virksomheder. Jeg er både glad for og stolt af, at der er en opfattelse af, at Miljøministeriet lytter til andre end egne embedsfolk. Jeg glæder mig derfor meget til også at byde inden for til næste år.

 

Forrige artikel KTC: Ny regulering må ikke belaste mere Næste artikel Naturstyrelsen mangler biologisk ekspertise Naturstyrelsen mangler biologisk ekspertise