Miljømedarbejder: Miljøministeriet vasker hænder

DEBAT: Knud Suhr, der arbejder med miljøgodkendelserne i Hjørring Kommune, mener, at Skov- og Naturstyrelsen uretmæssigt giver kommunerne skylden for problemerne med Husdyrloven.

Knud Suhr,
Ansat i Hjørring Kommune, Teamleder for TeamLandbrug

"Der svirrer lokalt mange kedelige historier om, hvor svært det har været for kommunerne at få rigtig gang i sagsbehandlingen af de nye husdyrgodkendelser," udtaler miljøministeren den 9. maj, og vil nu sætte skub i kommunernes sagsbehandling.

"Der er ingen hindringer for, at kommunerne kan sagsbehandle landmændenes ansøgninger om miljøgodkendelser," skriver direktøren for SNS til Altinget den 23. maj, og mener i øvrigt, at kommunerne bare kunne have behandlet de gamle sager fra amterne.

Fra mit skrivebord ser det stadig ud som om, at nogen har travlt med at vaske hænder - og tørre snavset af på kommunerne. Jeg vil vælge at tro, at ministeren og direktøren taler mod bedre vidende, når de antyder manglende evner eller vilje hos os sagsbehandlere i kommunerne. Jeg vil derfor påpege, hvad jeg anser som kendsgerninger i den forbindelse:

Ansøgerne/landbrugskonsulenterne har oplevet adskillelige problemer med it-ansøgningssystemet.
Blandt andet fejl i beregningerne. Man har naturligvis ikke ønsket at indsende ansøgninger med fejl, men afventet en afklaring og fejlretning. Der konstateres p.t. stadig fejl i nogle af beregningerne!

Kommunerne kan ikke behandle ansøgninger, der ikke er indsendt!
P.t. er der indkommet ca. 2 ansøgninger i snit pr. kommune. Flere kommuner har ikke modtaget nogen endnu. I vores kommune har vi modtaget i alt 6 ansøgninger fra den 1. april til d.d., og dem er vi i fuld gang med.

Kommunerne har ikke kunnet behandle gamle sager (> 75 DE) fra de tidligere amter.
Alle disse sager skal som bekendt behandles efter den nye lov. Det kræver beregninger for at kunne vurdere dem op imod de nye beskyttelsesniveauer. Beregninger af f.eks. udvaskningen af nitrat skal ske v.h.a. af en ny model, som er ganske kompliceret. Den kan ikke foretages "manuelt", og modellen er ikke tilgængelig for hverken ansøger, konsulenter eller os. Den foregår i et lukket system, integreret i it-ansøgningssystemet, der som nævnt har givet konsulenterne grå hår i hovedet indtil for nylig.

Kommunerne har kunnet behandle indsendte ansøgninger om tilladelser (< 75 DE)Den sidste 1½ måneds tid. I vores kommune har vi modtaget 10 ansøgninger herom, fra den 17. januar til d.d. Vi har skrevet afgørelse på 3, som nu ligger til høring i ministeriets miljøcenter, som har 6 ugers frist til at afgive høringssvar. De resterende er alle under behandling.

Der er en anden og mere konstruktiv måde at få rene hænder på, nemlig ved at stoppe mudderkastningen.

Forrige artikel DN: Transporten skal være mere bæredygtig Næste artikel Hvorfor er der store forskelle i vandovervågningen?