Lønnen kvæler produktionen

DEBAT: Vi har svært ved at skaffe danske hænder til landbrugserhvervet, og derfor er det en naturlig udvikling, at vi åbner for billigere, begrænset arbejdskraft, mener formanden for GLS-A.

Af Gerner Wolff-Sneedorff
Formand for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere

Dansk landbrug står i øjeblikket ved en skillevej. Skal Danmark fortsætte med at have en produktiv landbrugssektor, eller skal hele produktionen flyttes til udlandet?
Børsen bringer den 16. juni svaret på disse spørgsmål.

Såfremt de hidtidige lønstigninger forsætter, vil vi om 30 år se den sidste industriarbejder blive fyret. GLS-A er bekymrede over denne udvikling, og vi håber, at nye innovative aftaler kan sikre dansk landbrugs overlevelse.

Landbrugssektoren har slet og ret ikke råd til at eksistere på lang sigt under de givne forudsætninger.

Vi har brug for de produktive arbejdspladser i Danmark, og én måde vi kan fastholde dem på er ved hjælp af en globaliseringsaftale. Dansk landbrug er i konkurrence på de europæiske markeder, og derfor må vore løn- og ansættelsesvilkår også tage højde herfor. Med en globaliseringsaftale forstår vi, at der åbnes op for beskæftigelse helt eller delvis på europæiske markedsvilkår for en del af vort arbejdskraftbehov.

Vi har allerede svært ved at skaffe danske hænder til landbrugserhvervet, og derfor er det en naturlig udvikling, at vi åbner op for billigere, begrænset arbejdskraft. Dette betyder på lang sigt ikke tab af danske arbejdspladser, men det kan betyde overlevelse for en vigtig sektor i den danske industri.

Forrige artikel Vi hilser debatten velkommen, men… Vi hilser debatten velkommen, men… Næste artikel Grøn energi bliver et dyrt bekendtskab