L&F: Vigtige vandløb skal skam med i vandplanerne

DEBAT: Det er de små, flade og mudrede vandløb, som ikke har nogen naturmæssig værdi, der skal ud af vandplanerne, skriver L&F’s viceformand, Lars Hvidtfeldt. Og det behøver ikke betyde dårligere forhold i vandløbene, understreger han.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Verner W. Hansen, forbundsformand for Danmarks Sportsfiskerforbund, lufter i Altinget 15. december sin bekymring for de små vandløb, der står til at blive taget ud af vandplanerne. Samtidigt revser han Landbrug & Fødevarer for vores holdning om, at det giver god miljømæssig mening at målrette indsatsen mod områder, hvor det giver en klar effekt.

En central del af Verner W. Hansens kritik bygger heldigvis på en misforståelse omkring, hvilke vandløb der står til at blive taget ud af vandplanerne.

Sportsfiskerne er naturligt nok særligt bekymrede for de små vandløb med gode gyde- og opvækstforhold for laksefisk. Det er vandløb med godt fald, strømmende vand og bund med sten og grus.

Og det er jo netop ikke den type vandløb, som tænkes taget ud.

Det handler om de flade vandløb
De små vandløb, der allerede opfylder målsætningen for fisk og andre kvalitetselementer, kan absolut omfattes af vandplanerne. Det samme gælder de vandløb, som vandrådene mener fortjener en indsats.

På den måde sikrer vi, at små vandløb, der er naturmæssigt vigtige og har de gode fysiske forhold, får den nødvendige opmærksomhed og beskyttelse.

Det skal således kun være de små vandløb, der er flade og med mudderbund, der tages ud af planerne. De har ingen eller meget ringe natur- og miljømæssig interesse. Til gengæld er de typisk meget vigtige for afvanding af markerne. 

Budskabet om, at sportsfiskerne ønsker at fastholde alle små vandløb i planen, må tolkes som et forsøg på at opnå gode muligheder for at fiske laks og ørreder også i de flade vandløb. Her vil der dog aldrig kunne skabes et varieret fiskesamfund, da de helt grundlæggende forhold er for dårlige.

Helt i tråd med anbefalingerne
Vi fra landbruget har sammen med sportsfiskerne og de grønne organisationer siddet i de lokale vandråd, der vurderede vandløbene i deres område og kom med forslag til indsatser.

Der er afsat i alt 700 millioner kroner til forbedringer i vandløbene over en femårig periode, og vandrådene har selv givet bud, hvor der kan sikres mest mulig miljø for pengene.

Rådene, som sportsfiskerne selv har været en del af, valgte at anbefale forbedrende indsatser i de vandløb, små som store, hvor det gav mening. I de vandløb, hvor der ikke er noget potentiale for gode miljøforhold, valgte vandrådene, at der ikke skulle sættes ind.

Hvis vandrådene har overset små vandløb, hvor forholdene grundlæggende er gode, er det vel primært sportsfiskerne, der ikke har levet op til deres opgave?

Der er håb for fremtiden
Med aftalen om fødevarepakken er der lagt op til, at afgrænsningen af de små vandløb skal vurderes på baggrund af opdaterede faglige kriterier.

Derved kan både landbrugets og sportsfiskernes ønsker og forventninger tilfredsstilles, hvis ministeriet formår at opstille de rette kriterier for arbejdet: De små, flade, ofte kunstigt gravede vandløb kan tages ud, og de små, værdifulde vandløb kan forblive i planerne.

Gribes tingene rigtigt an, er der ikke længere behov for at ty til skræmmekampagner, hvor borgerne stilles i udsigt, at samtlige små vandløb skal rettes ud og graves dybere.

Forrige artikel KTC: Danske Vandløb vil give kommunale embedsmænd mundkurv på KTC: Danske Vandløb vil give kommunale embedsmænd mundkurv på Næste artikel Wium-Andersen: Landbrugspakken øger bureaukratiet Wium-Andersen: Landbrugspakken øger bureaukratiet