L&F: Giv produktionen plads

DEBAT: Der skal være rimelige regler og rum til produktionen i den nye planlov. Sådan lyder opfordringen fra L&F’s viceformand Lars Hvidtfeldt. Ellers kommer de mange nye boliger til at kvæle virksomhederne og deres arbejdspladser, skriver han.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer håber, at regeringen med sin kommende planlov vil huske at give plads til produktion og transport, selvom boliger breder sig i landskabet.

Det er ikke nogen nem opgave, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) står overfor, når han inden længe forventes at fremlægge forslag til en ny planlov.

Masser af danskere har en menig om, hvordan Danmarks 43.000 kvadratkilometer skal udnyttes. 

Man fristes til at sige, at der er flere meninger, end der er plads til i landskabet.

Det synes i hvert fald at være konklusionen i en analyse fra Aalborg Universitet. 

Her har forskere regnet ud, at Danmark skulle være 40 procent større, hvis man lægger alle parters krav og forventninger til anvendelse af landet sammen.  

Boligerne breder sig
Så meget kan vi næppe forlænge landet med brædder, og derfor er der brug for, at alle parter er fleksible.  

De seneste mange år har vi set, at byerne er blevet større og er vokset ud i det åbne land. Samtidig er der bygget flere veje og jernbaner. 

Det har de seneste år kostet godt 7000 hektar landbrugsjord årligt, fordi jorden er inddraget til andre formål.

Samtidig rykker boliger tættere og tættere på de virksomheder, som findes i byområderne, og mange virksomheder oplever, at de må begrænse den støj og lugt, som naturligt følger med visse produktioner.

Samme billede ser vi på havnene, hvor der de seneste år er bygget boliger på mange af de arealer, der er blevet ledige i takt med effektivisering af havnedriften. 

Men vi skal huske på, at mange havne stadig er aktive, også selvom boligerne har gjort deres indtog. Der indskibes eksempelvis foder til husdyrproduktionen, mens kraner og lastbiler naturligt udsender støj og røg, også når folk ligger og sover.

Produktion betyder arbejdspladser
Hvis vi kvæler landbruget, slagterierne, havnene og anden industri i regler og påbud, gør vi os selv en bjørnetjeneste. 

Hver gang en produktionsvirksomhed må lukke eller flytte, går store investeringer i bygninger og udstyr tabt. 

Det er i sidste ende arbejdspladser og vækst, der står på spil. 

Fødevareklyngen alene holder 169.000 danskere beskæftiget og tjener hvert år over 150 milliarder eksportkroner hjem til Danmark. 

Det håber vi, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og resten af regeringen vil huske på, når ministeriet inden længe forventes at fremlægge forslag til en ny planlov. 

Miljø- og støjreglerne hører med
En ændring af planloven kan ikke stå alene. 

Det er nødvendigt, at politikerne også kigger på tilstødende love, eksempelvis bestemmelserne om luftgene-grænser i husdyrloven og miljøbeskyttelseslovens bestemmelser om støj-grænser.

Hos Landbrug & Fødevarer er vi positive over for ideen om at forny planloven, så den kommer på omgangshøjde med samfundsudviklingen. 

Der er ingen tvivl om, at vi har brug for nye ideer til, hvordan vi udvikler hele landet. 

Og vi bidrager gerne med vores viden og erfaring som repræsentant for mange af de produktionsvirksomheder, der ligger både i byerne og på landet og som repræsentant for de landmænd, der forvalter 60 procent af Danmarks areal.

Forrige artikel Dansk Akvakultur: Ren havbrug-manipulation fra Aarhus-forskere Dansk Akvakultur: Ren havbrug-manipulation fra Aarhus-forskere Næste artikel BL: Professor taler sort om næringsstoffer BL: Professor taler sort om næringsstoffer