Landbrug & Fødevarer: Det haster med ny forvaltningsplan for ulve

DEBAT: Forvaltningsplanen for ulve fra 2014 er blevet overhalet af virkeligheden. Der er behov for at få den revideret, skriver Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Det er snart et år siden, at vi fik de første billeder af nyfødte ulveunger i det kobbel, der siden er blevet døbt Stråsø-koblet. De billeder illustrerede klart, at forvaltningsplanen for ulve fra 2014, hvoraf det fremgik, at en ynglende ulvebestand i Danmark lå langt fremme i tiden, var overhalet af virkeligheden.

Det var ikke første gang, at forvaltningsplanen viste sig utidssvarende. Det viste virkeligheden også i form af stadigt hyppigere angreb på vores husdyr.

Stadig ingen forvaltningsplan
Derfor bad vi den daværende miljø- og fødevareminister om at få planen revideret, blandt andet med henblik på at kunne sikre en bedre beskyttelse af vores udegående husdyr.

Med afsæt i erfaringer fra vores nabolande ønskede vi ikke, at vi fuldstændig skulle miste kontrollen med ulve i Danmark – et land, der på grund af blandt andet vores befolkningstæthed ikke er et egnet levested for ulve.

Vi ønskede, at landmænd smidigt og enkelt skulle kunne anvende habitatdirektivets undtagelsesbestemmelser og afskyde problemulve – altså ulve, der foretager gentagne angreb på husdyr, og ulve, der har mistet deres skyhed over for mennesker. Det anser vi som en helt nødvendig foranstaltning, hvis vi skal kunne holde en balance mellem ulve og husdyr.

Nu næsten ét år senere har vi endnu ikke fået en ny forvaltningsplan.

Hegn og vogterhunde er ikke løsningen
Nogle spilder tiden med at tale om såkaldte ulvesikre hegn og vogterhunde – to foranstaltninger, der kan måske lyde fornuftige i teorien, men som er forbundet med både praktiske og økonomiske problemer og dermed slet ikke er svaret på, hvordan vi kan sikre vores husdyr.

Alt imens får vi løbende meldinger om nye angreb på husdyr og landmænd, der gentagne gange oplever at komme ud til døde, skambidte og stressede dyr.

Stort problem for landmænd
Dette er ikke mindst et problem for vores økologiske landmænd, som er mere bundet af reglerne om at holde husdyrene ude og dermed har vanskeligere ved at beskytte dem.

Der er også stor bekymring hos landmænd, der frygter, at ulve skal jage husdyr ud af deres indhegninger og forårsage skade på andres ejendom eller være til fare for for eksempel biler.

Og endelig ser vi oftere og oftere landmænd og naturplejere, som helt opgiver at holde husdyr til at pleje naturen i form af afgræsning af naturarealer.

Kære politikere; vil I være med til at passe på vores husdyr i form af en realistisk forvaltningsplan – eller skal ulven gøre enden på en lang og gammel landbokultur med udegående husdyr?

Forrige artikel Naturstyrelsen: Ja, vi skal tjene penge, men det er aldrig et mål i sig selv Naturstyrelsen: Ja, vi skal tjene penge, men det er aldrig et mål i sig selv Næste artikel Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet