KL: Borgeren skal i centrum

Koncentrat af lederen "1.600 politikere og chefer tager udfordringen op" i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, maj 2005. Det bliver ikke med kommunernes tilslutning, hvis reformen perverteres af centralistisk systemtænkning, der permanent sætter de lokale folkevalgte under administration.

(...)Kommunerne har leveret første del af varen: De større kommuner, som er en forudsætning for at kunne påtage sig flere opgaver og reelt sætte borgeren i centrum. Og mens der stadig er debattører, der synes, at kommunerne kun bør være det næstbedste, så er kommunerne selv optaget af, hvordan man bedst kan sætte borgeren i centrum. Heldigvis bliver der flere og flere, der får øje på kvaliteterne i, at de større kommuner kan gøre en bedre og mere sammenhængende indsats, når borgeren sættes i centrum frem for at blive kastebold mellem forskellige kasser.

Indenrigsministerens seneste udmelding om at afskaffe sondringen mellem A- og B-jobcentre er glædelig. Nu er der nemlig udsigt til, at vi undgår den systemtænkning, der ellers ville føre til, at ledige op imod 120.000 gange hvert år skal igennem bureaukratisk flytteri mellem et A- og B-jobcenter, og måske rejse langt for at tale med en jobkonsulent.

I sundhedspolitikken skal vi sigte målrettet på at undgå unødige indlæggelser på et fjerntliggende sygehus, fordi det nærmeste er blevet lukket på grund af specialiseringskravene. Det tætte samarbejde mellem regionernes sygehuse, de praktiserende læger og den kommunale sundheds- og socialpolitik, som vil være et central svar på de kommende års store udfordringer, hilser kommunerne velkommen.

(...)Centraliseret sektor- og systemtænkning i stedet for den ægte indsats for at sætte borgeren i centrum – central styring ud fra puljer i stedet for at fokusere konsekvent på resultater, på hvor tæt på de politisk fastlagte mål, man kommer, og på hvor god en effekt, der kommer ud af indsatsen.

KL går målrettet efter, at kommunerne reelt kan sætte borgeren i centrum for at yde en hurtig, kvalificeret og effektiv kommunal indsats, hvor der er brug for det. Det bliver ikke med kommunernes tilslutning, hvis reformen perverteres af centralistisk systemtænkning, der permanent sætter de lokale folkevalgte under administration.

Kommunalpolitikere og -chefer har en seriøs opgave foran sig. Der ligger mange diskussioner forude om, hvordan den nye kommunes sagsbehandling bedst kan organiseres, hvilke effektive sundhedsfremmende tilbud, kommunen skal sætte i værk, hvilke institutioner, kommunen skal drive selv, og hvilke regionen bør tage sig af. Den udfordring har 1.600 mennesker “med skoene på” sat sig for at drøfte og blive klogere på i Aalborg på det sociale temamøde.

Forrige artikel Dansk indsats roses i Norden Næste artikel S var dømt til nederlag