Josephine Fock: Skriv miljø og natur ind i grundloven

KOMMENTAR: Grundloven bør ikke kun sikre friheden for os mennesker, men også for træer, fugle og vandløb, skriver Alternativets Josephine Fock.

Sommeren står for døren, og snart fyldes landets skove og strande af legende børn og afstressede voksne, der længe har glædet sig til at komme ud i solen. Til at dufte græsset og mærke sandet mellem tæerne.

Vi har masser af fantastisk natur i Danmark, og vi skal sørge for at passe godt på den. For den er ikke en selvfølge. Langt fra faktisk.

De sidste mange år har vi fået færre og færre dyre- og plantearter i Danmark, og det på trods af at vi i 2001 og 2010 har tilsluttet os globale mål for at styrke naturens mangfoldighed. Vi giver simpelthen den frie og vilde natur alt for lidt plads. Vi bygger store bygninger, dyrker intensivt landbrug og bedriver overfiskeri, så man skulle tro, at planeten kun var til for os mennesker.

Det er den ikke. Og hvis de kommende generationer skal nyde lige så stor glæde af de grønne skove, det klare badevand og de smukke sommerfugle, så skal vi altså til at give naturen en stemme.

Derfor foreslår vi i Alternativet, som en del af vores vision for Det næste Danmark, at naturen får grundlovssikrede rettigheder ligesom os mennesker. Som Alternativets grundlovsordfører mener jeg, at det vil være en helt naturlig udvikling af vores Grundlov, der blev skabt, før vi rigtigt forstod, hvor ødelæggende vores levevis er for jordens økosystemer.

I det næste Danmark, fremtidens bæredygtige samfund, skal naturen have ret til mangfoldighed, til ren luft og rent vand. Og den skal have frihed fra forurening af giftigt og radioaktivt affald.

Ikke for vores egen skyld – selvom vi mennesker jo fra naturens side har både brug for og glæde af grønne omgivelser og rent drikkevand. Nej, vi skal sikre naturens rettigheder for træernes, fuglenes og vandløbenes skyld. Vi skal simpelthen udover den tankegang, at vi mennesker altid kommer i første række og naturen i anden.

Som art udgør vi kun 0,01 procent af alt levende på planeten, men vi har formået at udrydde 83 procent af vilde pattedyr og halvdelen af alle vilde planter i den tid, vi har været på Jorden. Det viser et nyt studie, som The Guardian for nyligt har beskrevet. Det er jo helt vildt. Og helt vildt alarmerende.

Heldigvis er flere lande begyndt at handle. Græsrødder, organisationer og politikere verden over er begyndt at arbejde med forskellige modeller, der skal sikre naturens rettigheder.

I New Zealand har man givet en flod og dens økosystem samme juridiske status som et menneske, og i Indien har man tildelt Gangesfloden menneskerettigheder. Og som det første land i verden anerkendte Ecuador i 2008 naturens rettigheder i sin forfatning.

Så lad os nu også handle i Danmark. Ikke bare for vores egen skyld, men for naturens. Lad os skrive naturens rettigheder ind i Grundloven.

---------

Josephine Fock er folketingsmedlem og medstifter af partiet Alternativet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Lone Andersen: Der bygges broer på Naturmødet Lone Andersen: Der bygges broer på Naturmødet Næste artikel Rune Engelbreth: Det er vrøvl at påstå, at forskningen ikke taler for urørt skov Rune Engelbreth: Det er vrøvl at påstå, at forskningen ikke taler for urørt skov