Ny fødevareminister udpeger sin vigtigste opgave: ”Jeg vil gerne gøre det lettere at være landmand”

Der skal stadig stilles grønne krav, men det skal være nemmere at være landmand i Danmark, mener den nye landbrugsminister. Jacob Jensen (V) vil skabe et større rum for det ”gode landmandskab” og agere som brobygger mellem Christiansborg og bønderne.

Det danske landbrug er stadig i alt for høj grad præget af datotyranni, uigennemsigtige regelsæt og manglende tillid til landmændene.

Det mener Jacob Jensen (V), der nu løfter lidt at sløret for sine politiske prioriteter som Danmarks nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

”Jeg har den overskrift for mig selv, at jeg gerne vil gøre det lettere at være landmand. Det har ikke noget at gøre med, at man nu skal til at have lov til at gøre en hel masse, som skader miljøet og klimaet – snarere tværtimod. Det handler om at sætte det gode landmandskab i højsædet,” siger Jacob Jensen.

Det er nu godt en måneds tid siden, at han overtog nøglerne til ministeriet fra forgængeren Rasmus Prehn (S) i forbindelse med regeringsskiftet.

I den forbindelse lagde Venstremanden – der i øvrigt selv er gårdejer - heller ikke skjul på, at landbruget ligger hans hjerte nært.

”Hvis Jakob (Ellemann-Jensen red.) havde ringet og sagt, at jeg kunne vælge alt undtaget Statsministeriet, så havde jeg valgt det her. Jeg er umådeligt glad,” sagde Jensen efter ministeroverdragelsen.

{{toplink}}

Mindre afhængig af regneark

Med prioriteringen af ”det gode landmandskab” mener Jacob Jensen, at landmændene skal have mere frihed til at udnytte deres kompetencer.

Han nævner efterafgrøderne, der som udgangspunkt skal etableres senest den 1. august hvert år, som et eksempel.

”Hvorfor skal de etableres på en bestemt dato? Kunne landmandskabet ikke afgøre, at man i stedet sår det ugen efter, hvis der kommer regn, og det så får nemmere ved at spire?” spørger Jacob Jensen.

Politikerne skal sætte klare mål og rammer for både dyrevelfærd, klima og miljø, mener han.

Men det bør i højere grad være op til den enkelte landmand at drive udviklingen.

”Fokus skal være på, at effekten er det centrale – i tilfældet med efterafgrøderne, at vi har en grønmasse, der suger kvælstof op. Og så skal landmanden gøres mere afhængig af sit eget landmandskab og mindre afhængig af regnearket, hvis man skal sige det lidt firkantet. Det er min helt overordnede vision,” siger Jacob Jensen.

Svar til kritikere

Den nye landbrugsministers sympati for landbruget er efter regeringsskiftet ikke gået ubemærket hen.

Venstre-profilen bekendtgjorde blandt andet forud for folketingsvalget, at han agtede at være ”landbrugets stemme i Folketinget”, og flere af de tidligere udtalelser har fået flere grønne organisationer til at frygte for klima- og miljøambitionerne.

Ministeren står selv ved, hvad han tidligere har sagt.

”Jeg har aldrig lagt skjul på og vil aldrig lægge skjul på, hvor jeg kommer fra, og hvad min baggrund er. Det er jeg sådan set stolt af,” lyder det fra Jacob Jensen.  

Han understreger dog samtidig, at han nu er blevet minister i en flerpartiregering og derfor ser det som sin hovedopgave at arbejde ”stenhårdt” for at leve op til løfterne i det fælles regeringsgrundlag.  

”Men derudover tænker jeg heller ikke, at det er nogen skade at vide lidt om det fagområde, som man nu engang er minister for. Det kan forhåbentligt også være med til at skabe lidt tryghed for erhvervet, når jeg så kommer med nogle af de ting, som de ikke bryder sig så meget om,” siger Jensen og nævner den varslede CO2-afgift som et eksempel.

”Jeg håber, at jeg kan være en form for brobygger, der ved at kunne tale sproget ude i laden eller stalden kan skabe tryghed for, at vi ikke gør det for at genere, men fordi der er en politisk dagsorden, som vi gerne vil fremme. Måske det også kan være med til at få tingene til at ske i praksis. Det er i hvert fald min tilgang,” siger ministeren.

Læs mere om den nye minister her. 

{{toplink}}

Forrige artikel "Bullshit" og "sjusket": Biologer anklager Danmarks Statistik og 2030-panelet for at tegne rosenrødt billede af dansk natur Næste artikel Heunicke stopper gennemgang af naturlovgivningen – og det møder kritik fra flere kanter Heunicke stopper gennemgang af naturlovgivningen – og det møder kritik fra flere kanter