Hvor de bliver til vi

NYTÅRSTALE: At være en del af det danske fællesskab har stor betydning. Hvor ”de” bliver til ”vi” og ”dem” bliver til ”os” – danskerne, vi danskere!

Læs talen hér.

Nedbrud af kabel-tv og lidt kildren i halsen stoppede ikke Dronningen, da hun holdt sin traditionsrige nytårstale. I år igen fra sit modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ, Amalienborg.

En veloplagt og smilende Margrethe beskæftigede sig endnu et år med indvandringen til Danmark, et tema hun allerede i 1984 tog op ved at kritisere "dumsmarte bemærkninger".

År for år er Dronningen gået fra helt at tage indvandrernes parti til i stigende grad at stille krav til nydanskere. I år hed det således:

"Krig og fattigdom har fået mange til at flygte, også til Danmark. Vi tager os af mennesker, der har brug for hjælp, og mange står parat til at hjælpe dem til rette og til at skabe sig en ny tilværelse i dette, for dem, meget fremmede land. De har forventninger til deres nye tilværelse – og vi har også forventninger til dem. Flygtningene må forstå, hvor de er kommet hen: til et land, hvor ikke blot klimaet er et helt andet, men hvor livsformen og skikkene er andre og har en lang historie og dybe rødder.

Det er ikke nemt at falde til i et fremmed land. Det er hårdt arbejde, det kræver god vilje og et åbent sind.

Det er der mange nye danskere, der kan tale med om. De har arbejdet målbevidst på at tilegne sig sproget og lære de danske traditioner at kende. De har fundet arbejde og sørger for, at deres børn kommer godt i vej. De har fået fast grund under fødderne og føler sig hjemme i Danmark. De er blevet en del af vores fællesskab.

De kan med god grund være nervøse for at blive ramt af den skepsis, der kan opstå, når nye store flygtningestrømme kommer til landet, og når nogle har svært ved at finde sig til rette; men de skal ikke undgælde, hvis andre ikke gør sig den samme umage for at blive en del af det danske fællesskab.

Netop dét, at være en del af det danske fællesskab, har stor betydning. Det er ikke noget, man kan kræve, men det er noget, der kommer næsten umærkeligt lidt efter lidt. Det er dér, hvor ”de” bliver til ”vi” og ”dem” bliver til ”os” – danskerne, vi danskere!

Hvad er det at være dansk? Har vi brug for at være danske? Har nationalitet overhovedet betydning i det moderne industrialiserede verdenssamfund?

Sikke et spørgsmål at stille!"


Vækst og iværksættere
Dronningen tildelte – som traditionen jo også byder – flere dele af rigsfællesskabet opmærksomhed. I år slog hun særligt ned på vækst og behovet for menneskers ideer og vovemod. Hun sagde: 

"Her ved indgangen til det nye år vinder optimismen frem. Økonomien er i vækst. Det er nu, der er brug for mennesker med ideer og gåpåmod overalt.

Danmark kan ikke fungere uden alle de, der gør en indsats i produktionen. Det gælder for store som små virksomheder, for landbruget. Det gælder for dem, der kører varer fra den ene ende af landet til den anden, der sælger dem til kunderne, eller har en helt anden funktion i vores samfund.

Arbejdsglæden er helt grundlæggende for vores dagligdag. Det er den, der får medarbejdere såvel som ledere til at tage et tag til, den, der får hjulene til at snurre, og det hele til at gå op i den højere enhed, som er det velfungerende danske samfund. Vores samfund, som vi er stolte af."

Det var Margrethes 45. nytårstale som regent – og i år var papirarkene som noget nyt hæftet sammen; for en sikkerheds skyld.

Se talen i sin fulde i den grå boks til højre.

 

 

Forrige artikel Dem mistede vi i 2016 Dem mistede vi i 2016 Næste artikel Ny regering vil forbedre naturkanonen Ny regering vil forbedre naturkanonen