Frustrationer i stedet for vandløbsindsats

DEBAT: Det er tåbeligt, at miljøministeren ikke med det samme tager flade, smalle vandløb ud af vandplanerne, skriver Henrik Høegh (V), som mener, at kommunerne bliver taget som gidsler.

Af Henrik Høegh
Miljøordfører, Venstre 

Efter Natur- og Miljøklagenævnet har underkendt vandplanerne, er der nu en oplagt chance for at starte fra bunden og klassificere vores vandløb rigtigt. Med den viden, vi i dag har på området, er der nogle oplagte fejl i planerne, bl.a. i klassificeringen af de flade, smalle vandløb. De fejlfyldte klassificeringer kan i nogle områder betyde flere druknede sommerhuse, fyldte kældre og oversvømmede marker. Derfor kaldte vi miljøministeren i samråd i dagene op til jul for at undgå flere fejltagelser og frustrationer, inden planerne igen sendes i høring.

Samrådet viste også med al tydelighed, at Auken har presset vandplanerne igennem uden solid viden om de miljømæssige og økonomiske konsekvenser af den planlagte indsats. Ret beset ved ministeren dermed ikke, om planerne overhovedet kan gennemføres. Det er ikke en seriøs plan for det videre arbejde.

Med denne fremgangsmåde forsinkes den egentlige miljøindsats i de vandløb, som har en potentiel mulighed for at opnå god økologisk tilstand, yderligere.

To indrømmelser 
Ministeren gav dog to indrømmelser under samrådet. For det første indrømmede miljøministeren, at store oversvømmelser kan blive resultatet, når miljøindsatsen de kommende år medfører, at vandstanden hæves i tusinder af kilometer vandløb. Derfor skal kommunerne i fremtiden tage hensyn til, om indsatsen giver mening miljømæssigt og økonomisk. Så hvis en indsats viser sig at oversvømme store områder, huse og kældre, så vil staten ikke forlange, at den bliver gennemført. Hatten af for det - det er nyt og positivt.

For det andet indrømmede miljøministeren også, at kommunerne kan undlade at gennemføre en miljøindsats i de mange flade, smalle vandløb. Her viste vores faktahøring, at den foreslåede indsats kan være direkte skadelig for vandmiljøet, fordi vandet er stillestående.

Derfor er det også tåbeligt, at ministeren ikke, sammen med kommunerne, vil pille disse vandløb ud af planerne på forhånd - inden de sendes i høring. I stedet får vi nu en høring, som skaber en masse frustrationer hos lodsejerne, giver mange indsigelser og klager samt optager embedsværket med behandling af klagerne i lang tid. Alle disse frustrationer og klagebehandlinger er ren spildtid i forhold til arbejdet med at opnå "god økologisk tilstand" i vandløb med potentiale herfor.   

Aben sendes videre
Det er også dybt bekymrende, at miljøministeren forsøger at kaste aben ned i skødet på kommunerne. I stedet for at starte forfra sammen med kommunerne, vil miljøministeren sende vandplanerne i høring, vel vidende at de er fyldt med fejl - og så er det kommunernes opgave at modtage alle klagerne over noget, alle ved er forkert.

Venstre vil sammen med partierne i blå blok arbejde for, at den udbredte fejlklassificering af vandløbene bliver rettet, at de flade og smalle vandløb tages helt ud af vandplanerne, og at de nye virkemidler som minivådområder, stenrev og muslinger erstatter randzoner og efterafgrøder på forsøgsbasis i de nye vandplaner inden 2015.

Forrige artikel Forslag til kvælstofrensning er et fejlskud Forslag til kvælstofrensning er et fejlskud Næste artikel Statsskovsskizofreni