Friluftsrådet: Nye lovforslag åbner for byggeri i vandkanten

DEBAT: Nej, tennisbaner og swimmingpools hører ikke hjemme i vandkanten, skriver Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted, og peger på, hvordan flere aktuelle lovforslag netop lader døren stå åben for kystnært byggeri.

Af Jan Ejlsted
Direktør i Friluftsrådet

Det store slag om at friholde de danske kyster for byggeri blev måske nok vundet i foråret, da strandbeskyttelseslinjen på 300 meter blev bevaret i regeringens aftale med andre partier om planloven.

Og dog!

For de konkrete forslag til lovændringer i planloven og naturbeskyttelsesloven åbner alligevel for en række dispensationsmuligheder, der kan betyde, at de danske kyster bliver plastret til med forskellige anlæg. 

For eksempel lægger lovforslagene op til, at der kan gives dispensation til anlæg af pavilloner, swimmingpools, petanquebaner og campinghytter.

Ikke det samme som en badebro
Jeg bliver nødt til at sige, at den slags anlæg ikke hører hjemme i den danske kystnatur og slet ikke i vandkanten. 

En af de største attraktioner ved de danske kyster er, at oplevelsen af det åbne kystlandskab og den vilde natur ikke forstyrres af byggeri mere end højst nødvendigt. 

Vi bliver ganske vist lokket med, at friluftslivets foreninger også bliver tilgodeset med bedre muligheder for bålhytter, kajakhuse og badebroer. Og ja, friluftslivets foreninger har brug for beskedne faciliteter, der kan understøtte de aktiviteter, som de laver langs kysten og på vandet. 

De skal placeres intelligent, det vil sige i forbindelse med havne og andre eksisterende anlæg eller trukket lidt væk fra vandet, så de forstyrrer mindst muligt.

Men det er saftsuseme ikke det samme som at tillade tennisbaner og swimmingpools i vandkanten!

Overvej det én gang mere
Det er ikke det samme, hverken i forhold til indgriben i landskabet eller muligheden for, at alle kan benytte faciliteterne. Og det er ikke faciliteter, der giver bedre muligheder for at opleve kystnatur eller friluftsliv på havet.

Jeg vil opfordre Folketingets partier til at overveje de forslag en gang til: Hvad er det i realiteten for interesser, der her bliver imødekommet? 

Det skylder man de mange danskere, der bakkede op om, at de danske kyster skal friholdes for byggeri!

 

Forrige artikel Kabell: Miljøministeriet giver langefingeren til Københavns borgere Kabell: Miljøministeriet giver langefingeren til Københavns borgere Næste artikel De Økonomiske Råd: Vi bør begrænse brugen af brændeovne De Økonomiske Råd: Vi bør begrænse brugen af brændeovne