Friluftsrådet: Naturen er vigtigere end væksten

DEBAT: Vi skal ikke sælge ud af vores naturværdier blot for at få kortvarig vækst i turismen. Sådan lyder det fra Friluftsrådets formand, Lars Mortensen, der advarer mod at ændre Planloven.

Af Lars Mortensen
Formand for Friluftsrådet

KL og fem ministerier med Miljøministeriet for bordenden er i gang med at se Planloven efter i sømmene endnu en gang. 

Og straks markerer flere af Folketingets partier, at de gerne vil ændre Planloven markant og ikke mindst slække ganske betydeligt på kystbeskyttelsen. 

Lad mig sige det klart: Friluftsrådet har altid værnet om vores kyster og er dybt bekymret for, om Folketinget ved at tillade byggeri i vandkanten 10 steder rundt om i landet har begivet sig ud på en glidebane. 

Da loven blev gennemført i efteråret, var det en frygt, nu er det snarere en realitet.

Naturen er dansk arvesølv
Ved første øjekast kunne det give muligheder for mere friluftsliv og friluftsanlæg, og det lyder jo tillokkende. Men her er der altså ikke tale om små shelters, en bænk ved stranden eller en kajakanløbsbro. 

Projekterne skal med lovens ord have et omfang, så de ”har et potentiale for udvikling af kyst- og naturturismen og for øget tiltrækning af udenlandske turister”.

Friluftsrådet må på det kraftigste advare mod at give køb på naturbeskyttelsen ved vores kyster for at fremme beskæftigelse og international turisme. Det er simpelthen for dyrt købt. 

Danmarks kyster og adgangen til dem er hjerteblod for danskerne, og vi skal ikke for at opnå en kortsigtet gevinst sælge ud af disse unikke danske naturværdier – af dette arvesølv. 

Det vil svare til at sælge arvesølvet og smelte det om: Det kan aldrig blive genskabt som det samme igen. 

Jeg ved ikke, om de partier, der vil gøre op med Planloven, tænker på naturen som arvesølv, der ligger ubrugt hen i skuffen. Men sådan har danskerne det ærlig talt ikke med naturen. 

Tænker for kortsigtet
De udenlandske turister klager da heller ikke over, at naturen ved kysten er for kedelig. Det er faktisk den, de kommer for at nyde, viser en række undersøgelser. 

Det er nok snarere kvaliteten og nedslidningen af byerne og turistfaciliteterne, der er for kedelige. 

Øg gerne kvaliteten af kystbyerne og turistfaciliteterne, men ikke på bekostning af naturen. Tværtimod, så benyt da muligheden for samtidig at øge naturværdierne.

Jeg frygter, at vi det kommende år vil se en række politiske initiativer, som vil svække den lovgivning, der regulerer brugen af det åbne land og vores kyster. 

De forventede forslag til ændringer af Planloven, Naturbeskyttelsesloven og så videre vil højst sandsynligt svække naturbeskyttelsen, og det vil næppe være til gavn for friluftslivet. 

I Friluftsrådet er vi dybt bekymrede for, hvordan vi skal sikre det danske landskab og de danske naturværdier, når målet altid er en kortsigtet vækst, målt i forhold til naturens. 

Jeg håber, danskerne vil protestere mod så afgørende ændringer i vores tradition for at beskytte naturen.

 

Forrige artikel Plastindustrien: Godt med færre engangsposer i EU Plastindustrien: Godt med færre engangsposer i EU Næste artikel Danmark er en skovpolitisk bananrepublik Danmark er en skovpolitisk bananrepublik