Forbrugerrådet Tænk: Få nu de uønskede kemikalier væk fra vores børn

DEBAT: Masser af produkter til børn er fyldt med uønskede og ulovlige kemikalier, der kan være hormonforstyrrende og i værste tilfælde give kræft. Der er brug for at forbyde mistænkte stoffer, så børn ikke bliver ufrivillige forsøgspersoner, skriver Anja Philip.

Af Anja Philip
Formand, Forbrugerrådet Tænk

De seneste år har ikke været gode for tilliden til, at legetøj og andre produkter, som vores børn er i nærkontakt med, er fri for problematiske kemikalier. Sidste sommer fyldte sager om uønsket kemi i såkaldte squishies, plastikbolde og legeslim en del i nyhedsbilledet – og med god grund. Test viste nemlig, at børneprodukterne i mange tilfælde havde ulovligt kemikalieindhold, der var direkte skadeligt eller problematisk for sundheden.

I en ny opgørelse har Forbrugerrådet Tænk Kemi fokuseret på indhold af uønskede kemikalier i netop legetøj og børneudstyr. Vi har samlet resultaterne fra alle de test af produkter til børn, vi har gennemført siden 2015. Det omfatter mere end 500 produkter til børn, blandt andet balloner, skoletasker, plastikbolde, børnetyggegummi, autostole, legeslim, fidgetspinners og lignende.

Det viser sig, at hver femte af de testede produkter får den dårligste bedømmelse på skalaen, fordi de indeholder kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. I 22 tilfælde var der tale om direkte ulovligt kemikalieindhold.

Cocktaileffekt af kemikalier
Hormonforstyrrende kemikalier er blandt andet under mistanke for at bidrage til en lavere sædkvalitet hos drenge, misdannede kønsorganer, og at piger går tidligere i pubertet, ligesom stofferne også mistænkes for at bidrage til udvikling af diabetes og fedme og at påvirke hjernens udvikling.

Det er væsentligt at pointere, at det ikke er det enkelte produkt med uønsket kemi, der i sig selv udgør en risiko. Men at det er den såkaldte cocktaileffekt af uønskede kemikalier, vi udsættes for, der samlet set kan være problematisk. 

Børn er i vækst, og med deres mindre kropsstørrelse er de særligt udsatte ved eksponering for problematiske kemikalier. Derfor er det naturligvis ikke acceptabelt, at stoffer, der er under mistanke for at give kræft eller være hormonforstyrrende, findes i børneprodukter. Testresultaterne viser desværre, at det kan ske alt for ofte.

Forbrugerrådet Tænk mener derfor, at der er brug for, at politikere og virksomheder nu begynder at tage disse resultater meget alvorligt. Problemstillingen er desværre ikke ny. År efter år viser test, at uønsket kemi findes i de produkter, vi er i kontakt med i vores hverdag. 

Når EU har vurderet, at et kemikalie er uønsket, fordi det er under mistanke for at være sundhedsskadeligt, skal det ikke findes i legetøj eller andre børneprodukter, vi kan købe til vores børn.

Forbyd mistænkte stoffer
Vi mener, at den mistanke, som forskere har til stoffernes effekter, skal komme forbrugerne til gode. Det skal ske gennem forbud mod de mistænkte stoffer i børneprodukter, så vores børn ikke ufrivilligt bliver forsøgspersoner i et kæmpestort kemisk eksperiment. Hvis det er vigtigt for virksomhederne at bruge de uønskede kemikalier, må de dokumentere, at de ikke på lang sigt skader børnene.

At regulere kemikalier tager meget lang tid. Derfor arbejder vi i Forbrugerrådet Tænk i mellemtiden for, at det bliver lovpligtigt for virksomhederne at sætte ingredienslister på legetøj og børneprodukter. Her skal stå, hvilke kemikalier der er i produktet, ligesom man kender det fra fødevarer og kosmetik.

Så kan forbrugerne tage stilling, og vi kan som forbrugernes stemme undersøge ingredienslisterne og rådgive forbrugerne meget bedre end i dag.

Forbrugerrådet Tænk vil opfordre en kommende dansk regering og de valgte EU-parlamentsmedlemmer til at blive vores samarbejdspartner i kampen for at få hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og andre uønskede kemikalier ud af børneprodukter og legetøj i EU.

Indtil det lykkes, vil vi selvfølgelig fortsat arbejde for at oplyse forbrugerne om, hvilke produkter de uønskede kemikalier findes i, og appellere til danske politikere om at gøre Danmark til et foregangsland på området.

Forrige artikel Arne Remmen, Claus Ekman og Charlotte Fischer: Vi spilder ressourcer som aldrig før Arne Remmen, Claus Ekman og Charlotte Fischer: Vi spilder ressourcer som aldrig før Næste artikel Professor og fhv. vandchefer: Vi har langtfra styr på pesticiderne Professor og fhv. vandchefer: Vi har langtfra styr på pesticiderne