Første spadestik til grøn omstilling

DEBAT: Miljøministerens anbefalinger til et mere grønt og bæredygtigt samfund er helhedsorienteret og tager konkret fat i virkeligheden. Særligt to anbefalinger kan give store samfundsgevinster, mener Dansk Erhverv.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøchef i Dansk Erhverv 

Miljøministeren offentliggjorde forleden sine anbefalinger til, hvordan omstilling til et mere grønt og bæredygtigt samfund skal foregå. Der tages dermed et konkret, dybt spadestik for at igangsætte gode initiativer, som vi kun kan bakke op omkring. Anbefalingerne er unikke, fordi de er blevet til i en diskussion mellem miljøeksperter og erhvervsledere fra virksomheder, organisationer og forskningsverdenen i miljøministerens grønne erhvervspanel.

De tager derfor konkret afsæt i virkeligheden, angriber væsentlige hindringer for grønne helhedstænkende løsninger og kommer med forslag, som fremmer dem. Hvis anbefalingerne gennemføres, vil de medvirke til at samfundet bedre kan udnytte de stadig mere sparsomme ressourcer på en effektiv og mere bæredygtig måde. Det er et arbejde, vi ganske enkelt er nødt til at få sat i gang nu på en intelligent måde, som også skaber arbejdspladser og eksport.

Vi støtter derfor til fulde op omkring miljøministerens gode anbefalinger og glæder os til, at der bliver sat initiativer i gang. Alle anbefalinger er vigtige og bør i overvejelserne sættes i gang i parallelle spor. Men vi ved godt, at træerne ikke vokser ind i himmelen. Vi vil derfor gerne fremhæve to af anbefalingerne som særlig vigtige, fordi de ligger lige til højrebenet, og fordi de kan give store konkrete samfundsgevinster.

Helhedsorienteret ressourcestrategi
Den ene anbefaling handler om at få skabt en mere helhedsorienteret res­sourcestrategi, som øger genanvendelsen af vores affald, herunder den organiske del. Denne anbefaling har miljøministeren allerede fået sat delvist gang i med sin kommende ressourcehandlingsplan, som netop er særlig vigtig, fordi vi i Danmark allerede har en stærk genindvindingsindustri med gode forudsætninger for at udvikle nye metoder og teknologier til at omdanne affald til nye anvendelige ressourcer.  

Ressourceeffektiv og intelligent infrastrukturel service 
Den anden anbefaling er også yderst vigtig, fordi den kan skabe nøglen til de helt store ressourcebesparelser for samfundet og udløse kæmpe potentialer til nye arbejdspladser og grønne eksportløsninger. Den handler om, at det offentlige skal gå forrest i udviklingen af samfundets infrastrukturer, så der bliver mulighed for bedre service på en mere ressourceeffektiv og intelligent måde. Med det menes, at vores infrastrukturer skal styres digitalt og intelligent – for eksempel så vejbelysning kun tænder, når en bil passerer under en lampe, så vandforsyningsnettet kun belastes, når der er forbrug, så kommuner og virksomheder anvender indkøbslogistik, som løbende vurderer behov og justerer indkøb, så borgertransport kan ske i samarbejde med nabokommuner med delebiler, og så affaldshåndteringen gøres effektiv med henblik på bedre sortering og genanvendelse.

Win-win for alle
Der ligger ganske enkelt enorme miljømæssige og økonomiske besparelser forude ved at starte innovative samarbejdsprojekter mellem offentlige og private investorer, så det er bare om at komme i gang.

Der er behov for at styrke incitamentet til den slags samarbejde, og det kræver store investeringer. Anbefalingen angriber to vigtige barrierer - nemlig manglende investeringer og forståelsen af det omfang, som investeringerne kan medføre. Lovgivningen må selvfølgelig tilrettes. For at tiltrække investeringer skal der ske en udbygning i et af vores centrale dataregistre med en overbygning af grønne data for kommunernes ressourceforbrug af f.eks. vand, el, affald, transport, varer og lignende. Har man en åben grøn databank, som investorer kan trække på, får vi belyst de nødvendige besparelsespotentialer, som overbeviser investorer og kommuner om, at begge parter kan tjene penge.

Når begge parter tjener penge på grøn omstilling, så styrkes samfundet, og vi får alle fordele i fremtiden - også miljøet. Det er win-win for alle, så det er bare om at komme i gang.

 

 

Forrige artikel Grøn omstilling: Et rigere Danmark – for mindre Grøn omstilling: Et rigere Danmark – for mindre Næste artikel Sådan ser vi fremtidens vandplaner Sådan ser vi fremtidens vandplaner