KTC: Her er vores forslag til hurtigere ekspedition

DEBAT: Dansk Byggeri har fat i den lange ende, når de vælger at fokusere på kortere sagsbehandlingstider i stedet for på placeringen af sagerne, skriver Christina Føns, formand for KTC-faggruppen Miljø & Grundvand.

Af Christina Føns
Formand, KTC-faggruppen Miljø & Grundvand.

Tak til Dansk Byggeri for den konstruktive tilgang i jeres indlæg på Altinget den 8. november. Det er heldigvis ikke afgørende for jer, hvem der er myndighed for § 8-tilladelser; det er kortere sagsbehandlingstiderne, der er vigtigst for jer. Så lad os fastholde det helt rigtige princip fra opgave- og strukturreformen - én indgang til det offentlige.

Vi har i en aftale mellem kommunerne og Miljøministeriet allerede fastlagt servicemål for sagsbehandlingstider for byggesagerne. De tager ikke hensyn til, om der skal gives en § 8-tilladelse – servicemålsaftalen sikrer derfor, at virksomhederne er garanteret en kort sagsbehandlingstid.

Tre tiltag til hurtigere sagsbehandling
Hvis jeg skal pege på tre konkrete tiltag, som i endnu højere grad kan understøtte en smidig og hurtig sagsbehandling fra kommunernes side, vil jeg pege på disse 3:

  1. Fælles retningslinjer for håndtering af forurenet jord. Heri skal indgå, hvor mange prøver skal der tages, og landsdækkende kriterier for hvornår jord er ren, lettere forurenet og forurenet.

  2. Udvidet vejledning som hjælp til bygherre/rådgivere/virksomheder som skal indsende byggeansøgning til kommunerne via BOM, for at ansøgningerne kan blive helt præcise.

  3. En fælles kampagne fra Dansk Byggeri, FRI og KL til bygherre/rådgivere/virksomheder, for at de skal sige ja tak til den forhåndsdialog, som de tilbydes af deres byggemyndighed. I den forhåndsdialog skal der ske en forventningsafstemning tidligt i forløbet, så det ikke sent i forløbet kommer som en overraskelse for bygherre, at der skal foretages en forureningsundersøgelse eller i hvilket omfang denne undersøgelse skal foretages.

Vi vil rigtig gerne finde løsninger sammen med dem, vi skal løse problemerne for. Derfor ser vi også frem til det aftalte møde med Dansk Byggeri i slutningen af november, hvor vi sammen kan finde de gode løsninger, der nedbringer sagsbehandlingstiden. 

Forrige artikel L&F: Manglende AU-accept af panelkritik er gift for forholdet mellem forskere og landbrug L&F: Manglende AU-accept af panelkritik er gift for forholdet mellem forskere og landbrug Næste artikel Dansk Fjernvarme: Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet Dansk Fjernvarme: Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet