EL: Vi kæmper både for by og land

REPLIK: Enhedslisten kæmper både for miljøet i byerne og på landet. Men hvis miljøet skal blive bedre, kræver det samarbejde, skriver Maria Reumert Gjerding (EL) til Frede Lundgaard Madsen fra Landboforeningen Midtjylland.

Af Maria Reumert Gjerding
MF, Enhedslisten

Formand for Landboforeningen Midtjylland Frede Lundgaard Madsen forundres i et indlæg på Altinget stærkt over, at jeg og Enhedslisten er imod en massiv udvidelse af havbrug i de indre danske farvande.

Ifølge Frede Lundgaard Madsen bekymrer vi os i Enhedslisten mest om naturen og miljøet på landet og forsømmer at tage hånd om miljøudfordringer i byerne. Samtidig er det Lundgaard Madsens opfattelse, at jeg særligt går efter forurening fra initiativer, der angiveligt skulle skabe vækst og arbejdspladser i landdistrikterne.

Bymiljø er vigtigt for Enhedslisten
Lad mig starte med den første forvrøvlede påstand. I Enhedslisten er vi meget optagede af miljøet i Danmarks byer. Det er derfor, vi for eksempel ønsker at indføre trængselsringe, arbejder for bedre kollektiv transport, klimatilpasning og indsats mod forurening fra brændeovne i tæt befolkede områder.

Faktisk er Enhedslisten i mange år blevet beskyldt for primært at interessere sig for udviklingen i byerne. Så det er da en befrielse og en stor glæde for mig, at Lundgaard Madsen i sit indlæg klart anerkender, at det er noget vrøvl.

Udviklingen i landdistrikterne er fuldstændig lige så højt på min og Enhedslistens politiske dagsorden.

Havbrug skaber ikke arbejdspladser
Og så til det næste sludder i Lundgaard Madsens indlæg: at jeg går efter initiativer, der har til formål at skabe vækst og arbejdspladser i landdistrikterne som for eksempel regeringens planer om udvidelse af havbrug.

Det er en meget stor misforståelse, at havbrugseventyret skulle skabe mange arbejdspladser. Tværtimod er det et sted mellem 20-60 direkte arbejdspladser, havbrugsplanerne for Danmark forventes at kaste af sig.

Den forurening som havbrugsudvidelsen medfører, risikerer til gengæld at koste rigtig mange arbejdspladser i netop landområderne.

Lad mig give et eksempel: Et af de steder, der vil kunne se frem til flere havbrug, er Djursland, hvor der er hele tre ansøgninger om nye havbrug, de to helt tæt på kysten.

Ifølge ansøgningerne vil de to havbrug udlede ekstra 300 tons kvælstof og 36 tons fosfor om året til kystvandene. Havbrugene vil dermed blive den klart største forurener af næringsstoffer til området. Til sammenligning udledes fem tons kvælstof og 0,4 tons fosfor om året fra renseanlægget, der dækker Ebeltoft, den største by i Syddjurs Kommune.

Forureningen fra havbrugene risikerer at skabe iltsvind, algeopblomstring og fiskedød. Det er ganske alvorligt for den blomstrende turisme på Djursland, der frem mod 2018 forventes at give 1,8 mio. overnatninger om året og arbejdspladser svarende til 2650 årsværk. 

Og hvis nu Lundgaard Madsen tænkte sig om, hvem tror han mon så kommer til at betale prisen, hvis miljøtilstanden i havet og de kystnære farvande forværres, og Danmark kommer længere væk fra at nå de miljømål, vi er forpligtede til?

Ja. Helt rigtigt. Det bliver landbruget – Lundgaard Madsens medlemmer. 

Samarbejde hjælper naturen og landbruget
Modstanden mod regeringens havbrugsplaner handler ikke om, at Enhedslisten er ude efter ’prygelknaber fra landdistrikterne’, som Frede Lundgaard Madsen skriver.

Modstanden mod havbrug er, foruden kampen mod ødelæggelse af vores havmiljø, også en kamp for landdistrikterne. En kamp, som i øvrigt både erhvervsfiskerne og flere V-borgmestre i kystområderne har meldt sig på banen i. For de kan godt se, at godt havmiljø og lokale arbejdspladser hænger tæt sammen.

Så kære Frede Lundgaard Madsen – kom ind i kampen sammen med mig. Lad os sammen arbejde for en landbrugsproduktion, der kan skabe langt flere arbejdspladser i landdistrikterne. Og lad os sammen få forhindret en havbrugsudvidelse, der kan skade både landbruget, turismen og koste landområderne langt, langt flere arbejdspladser, end der bliver skabt.

Forrige artikel Debat: FN’s verdensmål kræver ledelse, mod og nye partnerskaber Debat: FN’s verdensmål kræver ledelse, mod og nye partnerskaber Næste artikel Biolog: Esben Lundes argumenter om bæredygtig flisproduktion holder ikke Biolog: Esben Lundes argumenter om bæredygtig flisproduktion holder ikke