EL: Dansk natur har brug for førstehjælp

DEBAT: Hver enkelt naturtype har brug for sin egen særlige indsats i naturpakken, hvis vi skal standse årtiers tilbagegang af natur og artsrigdom, skriver Maria Reumert Gjerding (EL).

Af Maria Reumert Gjerding (EL)
Ordfører for miljø og grøn omstilling

Naturen i Danmark har hårdt brug for en ambitiøs politisk pakke. Stort set alle naturtyper er nemlig i alvorlig tilbagegang, og arter forsvinder med bekymrende hastighed. Med andre ord bliver Danmark en lille smule fattigere for hver dag, der går. Og det, vi mister, er uerstatteligt.

Netop derfor er det så nødvendigt, at den naturpakke, som regeringen netop nu forhandler med Folketingets partier, tager situationen alvorligt. Det er langt fra nok med isolerede initiativer, der gør lidt godt for naturen hist og pist.

Redningsplan til hver enkelt naturtype 
For Danmark har med biodiversitetskonventionen forpligtet sig til en målsætning om at standse tilbagegangen for vores natur og biodiversitet i 2020. Den målsætning er vi stadig ufatteligt langt fra at nå. Derfor er det afgørende, at naturpakken bliver et første skridt i retning af en samlet national plan for vores natur og biodiversitet. En plan med et flerårigt sigte og med det klare mål fuldstændigt at standse den katastrofale tilbagegang af Danmarks natur og artsrigdom.

I dag er Danmarks natur stadig rig med sine mange forskellige naturtyper. Hederne med den tætte, lave bevoksning, de smukke enge med myriader af liv og blomster, de lavvandede kyster med langstrakte ålegræsenge, hvor millioner af europæiske trækfugle finder deres føde, hårdført klitlandskab, sumpede vådområder med bugtede åer og ikke mindst de fantastiske, forskelligartede skove.

Hver enkelt naturtype har brug for sin egen særlige indsats, hvis det skal lykkes os at standse årtiers tilbagegang og vende den til fremgang. Skove skal fritages for tømmerhugst og lægges urørt hen, fordi en stor del af skovens svampe-, dyre-, og plantearter knytter sig til gamle træer og dødt ved. De kystnære områder har i høj grad brug for, at vi skruer ned for tilførslen af kvælstof. Eng og hede har brug for græssende dyr, mens vådområderne har brug for, at vi sætter en stopper for grødeskæring og dræning.

Meningsløs plan fra regeringen 
Der er desværre ikke noget, der tyder på, at regeringen vil respektere forskellige naturtypers forskellige behov. Regeringen har indtil videre lagt op til at kompensere naturen for den øgede mængde kvælstof fra landbrugspakken ved at henlægge noget skov urørt. Det giver ingen mening overhovedet. Viben, lærken og sommerfugle på engen har ingen gavn af træer langt inde i en skov. De og alle de øvrige arter, der knytter sig til naturen i havet og det åbne land, vil stadig forsvinde i stort tal, hvis naturpakken udelukkende indeholder initiativer, der er møntet på skove. Det er lidt som at sætte et plaster på knæet for at kurere hovedpine.

Regeringens naturpakke går også galt i byen, hvis den fokuserer for meget på at skabe nye naturområder her og nu. For der er i den grad brug for, at vi i første omgang redder den natur, vi har tilbage. Den, som endnu ikke er ødelagt, og som rummer vores mest sårbare og truede arter. Når den natur er sikret, giver det mening at få mere fokus på at binde naturen bedre sammen ved at genskabe større, sammenhængende naturarealer.

Enhedslisten har fremlagt seks folketingsforslag, der er vores bud på handlingsplaner for naturen. Disse forslag skal behandles om få uger, og vi håber regeringen vil finde inspiration. Det er nemlig helt afgørende, at regeringens naturpakke forholder sig til den kritiske tilstand, som alle danske naturtyper er i. Vi skal have en handlingsplan med initiativer for hver enkelt naturtype, så vi øjeblikkeligt kan vende udviklingen. Og vi skal skabe grobund for, at vores natur hele tiden bliver rigere i stedet for fattigere.

Forrige artikel Friluftsrådet: Naturpakken skal gavne hele Danmark Friluftsrådet: Naturpakken skal gavne hele Danmark Næste artikel Verdens Skove: Salg af naturarealer giver ikke mere natur Verdens Skove: Salg af naturarealer giver ikke mere natur