DN: Brug branchens erfaringer

REPLIK: Fjern udkastet til bekendtgørelsen for maskinværksteder, og erstat den med én for mejerier, der giver mening. Sådan skriver Jens Peter Mortensen fra Danmarks Naturfredningsforening og peger på fordelene ved at lade branchen samarbejde og sidde med omkring bordet.

Af Jens Peter Mortensen
Ph.d. Miljøregulering af industri, Danmarks Naturfredningsforening

I Altinget 27. oktober har direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen et indlæg om et tiltrængt serviceeftersyn af miljøreglerne.

I indlægget nævner direktøren, at miljø- og fødevareministeren lover, at det skal blive nemmere at drive virksomhed i Danmark, men leverer fødevareministeren så de ønskede lettelser for landbrug og fødevarer? 

Lettelserne er jo ikke gjort i at reducere på antallet af bekendtgørelser.

Landbruget ønsker at slippe for miljøgodkendelser, da der er lang sagsbehandlingstid. 

En lang sagsbehandlingstid gavner ingen, heller ikke miljøet, men der kan i lighed med praksis i andre lande blot tilføjes en tidsgrænse på, hvor lang tid en kommune må bruge på sagsbehandlingen. 

Der er ingen grund til at afskaffe et regelsystem, der i mange år både har beskyttet virksomheder og landbrug samt miljøet.

Nabotjekket, der henvises til, glimrer ved ikke at inddrage den danske for erhvervet positive særregel (overimplementering) af miljøgodkendelsesordninger – de otte års retsbeskyttelse, hvor myndigheder ikke må ændre på vilkårene. 

Reglen har været med til at sikre lån til udvidelser og omstillinger for husdyrbrug som konkurrenterne i vores nabolande ikke har haft.

Ikke så simpelt endda
Flemming Nør-Pedersen ønsker love med både miljøhensyn og vækstmuligheder for fødevareerhvervet. 

Her kan vi vist ikke være mere enige, men det som fødevare- og miljøministeren har leveret er en branchebekendtgørelse på maskinværksteder.

Det står stadig hen i det uvisse, hvilken betydning denne branchebekendtgørelse for maskinværksteder har for fødevareindustrien, men vi ved, hvad det betyder for maskinværksteder. 

Vi har et miljøgodkendelsessystem med standardbilagsblade, der minder om en branchebekendtgørelse. Her er der eksempler på maskinværksteder, der får mere end 600 vilkår i deres miljøgodkendelse. 

Det lyder ikke enkelt!

Det foregår i EU
Derudover så fokuserer Flemming Nør-Pedersen på spildevand fra fødevarevirksomheder. 

Branchebekendtgørelsen for maskinværksteder og de kommende branchebekendtgørelser indeholder ikke vilkår for spildevandsudledning, fordi spildevand reguleres efter kapitel 4 i miljøbeskyttelsesloven.

Det har Miljøministeren ikke ændret på. 

Fødevarevirksomhederne skal derfor stadig have en godkendelse i form af en spildevandstilladelse, uanset om miljøgodkendelser erstattes med en branchebekendtgørelse.

Reglerne for miljøgodkendelser til de store fødevarevirksomheder udarbejdes ikke af miljøministeren, men af EU. 

Der er nedsat nogle tekniske arbejdsgrupper på Joint Research Center i Sevilla, der skal udarbejde nogle BAT konklusioner (BREF noter), medlemslandene skal følge ved udarbejdelse af miljøgodkendelser.

De europæiske branche- og industriorganisationer deltager i meget stort antal i dette arbejde, men det gør en enkelt grøn organisation også, European Environmental Bureau, EEB. Danmarks Naturfredningsforening er medlem af EEB og deltager ofte som tekniske eksperter på vegne af EEB.

I dette arbejde er der ingen, der, hvis de står alene, kan få varetaget deres interesser. 

Danner fælles front
Derfor er der en livlig lobbyaktivitet, inden sådan et arbejde går i gang. 

L&F, Arla og Danish Crown gjorde et stort stykke lobbyarbejde og fik placeret sig som repræsentanter for europæiske brancheorganisationer i den tekniske arbejdsgruppe for fødevareindustrien.

Derudover lykkedes det Danmarks Naturfredningsforening at repræsentere EEB i netop dette arbejde. 

Pressen beskriver altid Danmarks Naturfredningsforening som værende i opposition til de to virksomheder og L&F, men det er vi ikke. 

Vi er uenige om mange forhold, men når det drejer sig om at få noget igennem på europæisk niveau, så vil vi stå meget, meget stærkere, hvis vi står sammen.

Samarbejdet virker
Enhver spildevandsudledning er et tab af råvare og en potentiel indtægt. 

L&F har derfor inviteret Danmarks Naturfredningsforening ind i et projekt om det vandløse mejeri. 

Arbejdet bruges til at få formuleret vilkårene i miljøgodkendelser i en retning, der retter sig mod forebyggelse versus rensning – vi kunne også sige cirkulær økonomi.

Det er lykkedes os at stå sammen med dette udgangspunkt, og det ser lovende ud for formulering af de kommende vilkår. 

Grænseværdier skal ikke længere fokuseres på koncentrationsværdier, men på totale mængder per tidsenhed samt per produceret enhed.

Formålet er, at fødevarevirksomhederne skal spare så meget på vandet, at restproduktet kan gå i et biogasanlæg, og dermed er spildevandet afskaffet. 

Fødevareindustrien i Danmark er gået i gang og arbejder i høj hastighed i den retning nu. 

Det ville de ikke have gjort uden dialog og samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. 

Brug erfaringerne
Danmarks Naturfredningsforening har sammen med de to virksomheder og L&F vist, at vi kan samarbejde konstruktivt på regler for udarbejdelse af miljøgodkendelser, der gavner både miljø og konkurrencevene. 

Danmarks Naturfredningsforening foreslår derfor miljøministeren at fjerne udkastet til branchebekendtgørelse for maskinværksteder, der er i høring, og erstatte det med en branchebekendtgørelse for mejerier.

I stedet for at sætte embedsmænd til at udarbejde en bekendtgørelse for mejerier, så nedsæt en arbejdsgruppe med L&F, mejeriforeningen og DN. 

Sandsynligheden for at få noget brugbart, hvor både miljøbeskyttelse og vækstmuligheder er varetaget, er langt større.

 

Forrige artikel Verdens skove: Hurra for konservative skov-ambitioner Verdens skove: Hurra for konservative skov-ambitioner Næste artikel Genlæs debatten om planloven Genlæs debatten om planloven