DI: Behov for større globalt udsyn i miljøpolitikken

DEBAT: I stedet for blot at stramme miljøkravene i Danmark bør politikerne forbedre miljøet i hele verden ved at styrke dansk miljøteknologi. Læs DI's opskrift.

Bjarne Palstrøm,
miljøchef, Dansk Industri

Danmark har været til eksamen i miljø. Det skete i sidste uge, hvor OECD fremlagde sine vurderinger af den danske miljøpolitik. Det gør OECD som bekendt hvert syvende år.

Resultatet af eksamenen var et 7-tal (på den nye karakterskala), altså ros over en bred kam, men også en klar vurdering af, at der er fortsatte muligheder for at styrke den danske miljøindsats.

Næsten hele vejen rundt er der forbedringer at spore, men jeg har især noteret mig, at eksperterne peger på behovet for at tænke nyt på det miljøteknologiske område.

Dansk miljøpolitik var førende, dengang det primært handlede om at løse isolerede danske miljøproblemer, og hvor holdninger til miljøspørgsmål skulle formes. Men efter min opfattelse er vi ikke længere førende, fordi de største udfordringer ikke længere er at skabe markante forbedringer her i landet.


Miljøpolitikken skal være global
I den danske miljødebat må vi se at komme op af "andedammen" og få et større globalt udsyn ind i vores miljøpolitik. Vi skaber ikke bedre drikkevand i Vietnam, ren luft i Beijing eller miljørigtig håndtering af affald i Sao Paulo ved kun at have fokus på miljøbeskyttelsen i Danmark, som i forvejen befinder sig på et meget højt niveau.

Målestokken for den fremadrettede miljøpolitik må derfor være, at vi i langt højere grad bidrager til at løse de internationale miljøproblemer. Det kan blandt andet gøres ved at gøre Danmark til et land, hvor internationalt førende miljøvirksomheder synes, at det er attraktivt at virke ud fra.

Vi har allerede danske vidensmiljøer og virksomheder, som er førende på miljøområdet. Hvis disse ressourcer blev bragt mere i spil, så ville vi kunne hjælpe borgere i andre lande til at få et lige så godt miljø som i Danmark. Samtidig vil vi kunne gøre det attraktivt for udenlandske virksomheder at slå sig ned i Danmark.


Danske miljøkompetencer skal testes
Skal Danmark være et internationalt omdrejningspunkt for miljøteknologisk innovation, så har vi behov for et Miljøteknologisk Test- og Demonstrationsprogram, hvor danske miljøkompetencer kan vises frem og testes i større målestok.

Det kan samtidig være en platform til at gøre udlandet interesseret i danske miljøløsninger og -kompetencer.

Et Miljøteknologisk Test- og Demonstrationsprogram skal bygge videre på Miljøministeriets nuværende miljøteknologiske indsats, men der skal være mere fokus på at bruge eksisterende viden, der kan omsættes til innovative miljøløsninger.

For at skabe økonomisk råderum til et sådant test- og demonstrationsprogram skal der naturligvis ske en politisk prioritering i den danske miljøindsats. OECD-eksperternes vurdering er, at vi allerede bruger mange penge på miljøområdet, som ikke fører til markante miljøforbedringer.

Eksperternes vurdering skal naturligvis ses på baggrund af en dansk indsats, hvor alle de nemme og billige miljøgevinster allerede er nået for mange år siden. Derfor er det vigtigt, at der i den danske miljøindsats bruges samfundsmæssige analyser, som kan vise, om miljøforbedringerne står i mål med de mange penge, som sættes ind for at løse miljøudfordringerne i Danmark.

Forrige artikel DOF: Beskyt naturområder ved at sælge dem Næste artikel DN: Lyt til OECD på transportområdet