Connie: Fingerplan-kritik er forfejlet

DEBAT: Miljøministeren afviser kritikken om, at Fingerplanen skulle lade kommunerne bygge i beskyttede områder.

Af Connie Hedegaard,
miljøminister (K)

Den kritik, som Danmarks Naturfredningsforening og en trafikforsker fra Aalborg Universitet retter mod regeringens Forslag til Fingerplan 2007 i Altinget den 17. april, forekommer mig fuldstændig forfejlet.

Forslaget til Fingerplan 2007 er den hidtil mest ambitiøse plan til at undgå spredt bolig- og erhvervsbyggeri i hovedstadsområdet - og dermed til at beskytte de grønne kiler og det åbne land mod bymæssig bebyggelse, og til at dæmme op for en bilafhængig byudvikling.

Fingerplanen indeholder såvel klare regler som redskaber, som sikrer, at byudvikling uden for det fastlagte Fingerbyområde alene er af lokal karakter.

Regionalplanen tøjler kommunerne
Uden for byfingrene kan kommunerne således ikke benytte det øgede kommunale råderum til i de kommende kommuneplaner at byudvikle mere, end der allerede er fastlagt i den gældende regionplan.

De kan alene omdisponere de byggemuligheder, de allerede har i dag. Såfremt kommunerne vil omdisponere, skal byvæksten fortrinsvis ske ved kommunecentrene.

Fingerplanen skaber til gengæld rigeligt med langsigtede byggemuligheder til nye boliger i hele Fingerbyområdet nær ved togstationerne. Fingerplanen er ligeledes langt mere ambitiøs end den gældende regionplan, når det gælder miljørigtig lokalisering af de store arbejdspladser og øvrige rejsemål inden for Fingerbyområdet.

Positive høringssvar
Planen vil på sigt gøre det lettere for mange flere mennesker at benytte andre transportmidler end bil, dvs. at bruge den kollektive transport eller at cykle.

Det undrer mig dybt, at DN på den ene side angiveligt overordnet roser Fingerplanen, og på den anden side hævder, at den på sigt kan betyde et farvel til regionens åbne landskaber. Det hænger ikke rigtig sammen. At det sidste ikke bliver tilfældet, er netop Fingerplanens fortjeneste.

Det glæder mig derfor også, at de mange modtagne høringssvar fra kommunerne fuldt og helt bakker op om Fingerplanens overordnede strategi om at få vækst, miljø og trafikal infrastruktur til at hænge bedre sammen.

Forrige artikel DN fastholder kritik af Fingerplan Næste artikel Forbrugerrådet: Absurd pantordning for kildevand