Biosolution Technology Center: Vi skal hjælpe virksomhederne til at skabe nye biosolutions

Lige nu er der en masse barrierer for at få nye biosolutions på markedet. Vi skal derfor skabe de rigtige rammer for virksomhederne, så deres løsninger kan realiseres, skriver centerchef på Biosolution Technology Center, Anne Christine Stenkjær Hastrup.

Rapporter og ekspertgrupper i Danmark og EU understreger gentagne gange de store potentialer i bioøkonomien og biobaserede produkter.

Der er en stigende optimisme blandt videnmiljøer, organisationer og virksomheder, og selv politisk er der støtte til området.

Når flere biobaserede produkter og løsninger ikke allerede er nået markedet, så skyldes det kendte barrierer som kompleks lovgivning, lange godkendelsesprocedurer for nye produkter og mangel på risikovillig kapital til nye virksomheder. 

Skal skabe kortere vej for virksomheder

En yderligere vigtig barriere er manglen på test- og demonstrationsfaciliteter eller skaleringsplatforme i Danmark.

Det er dyrt og besværligt for virksomhederne at gå fra laboratorieforsøg til produktion i større skala, og mange start-ups inden for biosolution er i dag nødt til at rejse til andre lande, især sydpå i Europa, for at teste deres produkter.

Udstyret – for eksempel en fermenteringstank – er en stor investering, samtidig med at ikke alle virksomheder har den nødvendige ekspertviden til at håndtere de komplekse processer. Dette er ikke optimalt for virksomhederne eller for Danmark som helhed.

En virksomhed, der ønsker at udnytte biologiske restprodukter eller sidestrømme, står over for en lang rejse fra opdagelsen af et hul i markedet til at nå markedet med et færdigt produkt.

For eksempel kan biomasse som rapskage, der opstår som et restprodukt ved koldpresning af rapsfrø til olieproduktion, have potentiale til at blive brugt til produkter med højere værdi såsom fødevarer eller kosmetik.

{{toplink}}

Denne proces kræver imidlertid bioraffineringsteknologi og ekspertise til at adskille biomassen i dets komponenter og videreudvikle dem gennem for eksempel fermentering.

Alle disse processer er komplekse og kræver adgang til test- og demonstrationsfaciliteter samt ekspertviden, som mange start-ups ikke har ressourcer til at etablere.

Vi opruster i Danmark

For at imødekomme behovet for test- og demonstrationsfaciliteter og støtte udviklingen af biobaserede produkter og løsninger har en række aktører i Region Sjælland etableret 'Biosolution Zealand'.

Inden for rammerne af dette initiativ har vi på Teknologisk Institut opgraderet vores eksisterende faciliter til bioraffinering ved at investere i et nyt bioprocesanlæg til fermentering og genanvendelse af bioressourcer.

Dette anlæg vil give virksomheder mulighed for at udvikle og teste nye biobaserede produkter ved at tilbyde forskellige størrelser af bioreaktorer til fermentering.

De nye fermenteringsfaciliteter kommer til at bestå af en række bioreaktorer – fra i dag en liter og 20 liter til 200 liter i 2024 og 2.000 liter i 2025.

Ved at være til stede i pilotanlægget kan virksomhederne løbende tilpasse deres idéer og processer baseret på de konkrete resultater, de opnår under fermentering og bioraffinering.

Nærhed afgørende for biosolutions

Med det nye bioprocesanlæg til fermentering og meranvendelse af bioressourcer til blandt andet fødevarer tages der et vigtigt skridt i retning af at skabe et miljø, hvor Danmark kan blive førende indenfor udnyttelse af bioressourcer til nye højværdiprodukter.

Der skabes et miljø, hvor nye start-ups og øvrige virksomheder inden for biosolution-klyngen ikke længere behøver rejse langt for at få hjælp til at udvikle deres processer, forretningsmodel, vurdere produktets bæredygtighed og få rådgivning om regulatoriske krav og så videre.

Danmark får bedre mulighed for at realisere potentialet indenfor biosolutions, hvis vi også samtidigt sikrer et miljø, hvor virksomhederne kan afprøve deres forretningsmodel tæt på deres eget hjemsted.  

Det er optimalt for virksomhederne og den grønne omstilling i Danmark.  

{{toplink}} 
 

Forrige artikel Eksperter: Den evige kortlægning sikrer ikke så meget som en dråbe rent dansk drikkevand Eksperter: Den evige kortlægning sikrer ikke så meget som en dråbe rent dansk drikkevand Næste artikel Vandværker og regioner: Vores drikkevand fortjener en sammenhængende plan for hele landet Vandværker og regioner: Vores drikkevand fortjener en sammenhængende plan for hele landet