Barsebäck et mindre problem

Koncentrat af ledereb "Sæt a-kraft fri - Barsebäcks lukning er ikke kun positiv" i Politiken 17/5 2005.

»HVAD SKAL VÆK? Barsebäck! Hvad skal ind? Sol og vind! ... Hvad skal væk? Barsebäck! Hvad skal ind? Sol og vind!« ... og sådan kunne vi i princippet fortsætte hele lederen igennem. For nu ser det jo endelig ud til, at det udskældte atomkraftværk skal lukkes ned. Men tiden er ikke til udelt at glæde sig over atomkraftens tilbageskridt på den anden side af Sundet.

(...)Verden har i dag langt større energiproblemer end dem, atomkraften skaber. Drivhuseffekt og afhængighed af olieforsyning fra usikre regioner er blot to, men meget prominente eksempler.

(...)For uanset hvordan vi vender og drejer det, bliver vi nødt til at gøre os fri af afhængigheden af fossile brændstoffer. Og jævnt stigende priser på olie fra nu af kan være lige præcis det, der gør os i stand til at gennemgå skiftet til andre energikilder forholdsvis smertefrit.

Det er i den sammenhæng, at vi har brug for at se mere nuanceret på atomkraften. De vedvarende energikilder er næppe i de næste mange årtier i stand til at erstatte olien. Nye generationer af sikrere og billigere kernekraftværker er udviklet. De kan blive en udmærket overgangsordning eller supplement i et halvt eller helt århundrede, indtil vi forhåbentligt har et nyt energisystem på plads.

TIL GENGÆLD bør vi forlange, at atomkraften konkurrerer på lige vilkår med andre ikkefossile energikilder. Atomkraft får ifølge en Greenpeace-analyse tre gange så stort tilskud i EU-landene som de vedvarende energikilder. (...)

Så sæt atomkraften fri. Fri af overdrevet frygt og af tilskud, der ikke er råd til, når vi hurtigst muligt skal finde de mest rentable afløsere for fossile brændsler.

Forrige artikel Hjælp til at sluge kameler Næste artikel Dansk indsats roses i Norden